Egymást nyomják fel a húsosok?

2014.02.07. 13:18

A szakmai körökben jól ismert húspiaci vállalkozóra, Pick Lászlóra csaptak le a napokban az adóhatósági és az élelmiszerbiztonsági ellenőrök. A közelmúltbeli razzián az M5-ös autópálya budapesti bevezető szakaszához közel eső húsüzem akadt fenn. Egyesek a mostani akció hátterében leszámolási jellegű feljelentést sejtenek, írta az agrárszektor.hu.

Az üzem félsertéseket és negyedmarhákat darabolt és értékesített friss húsként a kiskereskedelemnek. A telephelyen sertésvágás nem folyt, hanem más húsipari vállalatoktól beszerzett alapanyagokat dolgoztak fel. Pick László jól ismert vállalkozónak számít húsipari körökben, de nem hozható összefüggésbe a Pick Szeged Zrt.-vel, amely Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozik.

A NAV a napokban tette közzé, hogy 2,5 milliárd forintot zárolt az egyik hipermarketlánc húsipari beszállítójánál, mivel a gyanú szerint jelentős forgalma ellenére nullás áfabevallásokat nyújtott be. A NAV ötventagú akciócsoportja a cég telephelyén és képviselőjének lakásán iratokat foglalt le, lementette a számítógépek adatait, és több mint nyolcvan embert hallgatott meg. Jelenleg a társaság működésének, üzleti kapcsolatainak, valamint a hipermarketlánccal folytatott kereskedelmének feltérképezését és ellenőrzését végzik.

Már most feltételezhető, hogy a négymilliárd forintot meghaladó éves nettó árbevételű cég értékesítései után nem fizetett áfát, közösségen belüli termékbeszerzéseit nem vallotta be, valamint megszegte a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó szabályokat. A hvg.hu korábban arról írt, a cég nem más, mint a fővárosi székhelyű, Húsipari Vállat Zrt., amelynek egyik vezetője Pick László.