Gazprom: Egyelőre nem veszünk magyar erőművet

2014.02.07. 10:59

A Gazprom egyelőre nem számol magyarországi erőművásárlásokkal, a hosszú távú szerződésben lekötött gázmennyiség egy részét pedig csak a következő években szállítja le az orosz cég Magyarországnak, mondta a cég elnöke, Alekszandr Medvegyev a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Elmondta: azzal, hogy az MVM megvette az E.On-t, még nem változott a szállítási modell, annyi, hogy az E.On helyett már a magyar cég tárgyal a szállításokról. Medvegyev szerint az orosz cég nem készül belépni a magyar áramtermelési piacra, más területeken viszont nyitott az együttműködésre.

Medvegyev beszélt arról is, az elmúlt években megvizsgálták, hogy a palagáz milyen változásokat hozott az Egyesült Államokban, ez alapján nincsenek meggyőződve arról, hogy az ottani helyzet itt is megismétlődik. Szerinte a nem hagyományos készletek fejlesztése mindig a hagyományos készletekhez való hozzáférés szűkülésére adott reakció volt, a Gazprom azonban a világ legnagyobb hagyományos gázmezőiből szerzi bevételeit, így a drágább, nem hagyományos fejlesztések kereskedelmi szempontból számukra értelmetlenek.

Medvegyev a Gazprom uniós versenyjogi vizsgálatával kapcsolatban azt mondta, annak elindítása önmagában nem jelenti azt, hogy a Gazprom megsértette volna a szabályokat, konstruktív tárgyalásokat folytatnak az Európai Bizottsággal a felmerülő kérdésekben.