Lázár szerint hamarosan nem marad más, csak az állam

2014.02.07. 16:43

A kormány közeli célja, hogy egyedüli szereplő legyen a magyar energiapiacon, mondta Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára kérdésre válaszolva az origo.hu-nak adott interjújában.

Ha az állam tényleg átveszi ezeket a cégeket, és belép az energiapiacra, pontosan hogyan működne az Orbán Viktor által is említett, állami nonprofit energiaszolgáltató?

Egyszerű: a profitja annyi lehetne csak, amennyi a működtetését és a fejlesztéseket fedezné, a cégből nem lehetne kivenni pénzt.

Viszont ha egy ilyen szereplő megjelenne a piacon, elég hamar kiszorítaná a többit.

Ez így van.

Távlati célja tehát a magyar államnak, hogy egyedüli szereplő legyen a magyar energiapiacon?

Közeli célja. A magyar államnak közeli célja, hogy olcsó áramot adjon minden embernek.

Ebben az ügyben szerinte nyilvánvalóan lesz konfliktus a brüsszeli központ és a tagállamok között, de Európa versenyképessége az olcsó energián múlik. Ha Brüsszel nem tud kompromisszumot kötni az olcsó energia és a piaci célok között, akkor a kontinens elveszíti a versenyképességét. Lázár az interjúban azt mondta, minden kormánynak az kell legyen a célja, hogy az ország versenyképességi előnye ne az alacsony munkabér legyen, hanem az olcsó energia.

Az államtitkár arra nem tért ki, hogyan lesz olcsóbb bármi is monopol piaci helyzetben, mint versenyző környezetben. Nem beszélt arról sem, milyen tartós és olcsó természeti erőforrásra építve képzeli el a Magyarországnak fenntartható versenyelőnyt biztosító, olcsó energiaellátást.

A kormány korábban már többször kijelentette, hogy szabályozói eszközökkel kikényszeríti majd több energiapiaci szereplő távozását, és az utóbbi években hatalmas értékű vagyonelemeket vásárolt az energetikában.

Vett gáztárolókat, Mol-paketett, gázkereskedő céget. Bejelentette, hogy non-profit közműszektorban gondolkodik, két lépésben rezsicsökkentett, majd most egy harmadikba kezdett. De hogy teljes egyeduralomra tör, arról nem volt szó. Legalábbis eddig.