Sokba kerülne az autós hitelesek mentése

2014.02.07. 16:01

Nagyjából 300-400 milliárd forintnyi devizahitel sorsa foroghat kockán, miután tegnap Lázár János bejelentette, bizonyos feltételek mellett lehetővé tenné, hogy az autósok devizatartozásának egy részét elengedjék.

A portfolio.hu összeállítása szerint ma 150 ezer lakossági ügyfél rendelkezik devizaalapú gépjármű-hitellel a hitelintézeteknél, együttes tartozásuk 210 milliárd forint, aminek 18 százaléka esett eddig jelentős késedelembe. A gépjárműhitelek egy részét azonban lízingcégek nyújtották, így nagyjából 300-400 milliárd forintnyi devizahitelről lehet most szó.

Nagyjából 150 ezer banki autóhiteles lehet tehát Magyarországon, szemben a 491 ezer devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyféllel. Míg az autóhitelesek nem vehettek részt eddig állami mentőcsomagban, a jelzáloghiteleseken többek között a végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal segített a kormány.

Mivel az autóhitelek jellemzően kisebb összegűek a jelzáloghiteleknél, az összeg szerinti részarányuk kisebb a hitelintézetek hitelállományán belül, mint a darabszám szerinti. A lakossági hitelek összegének mindössze közel 4 százalékát alkotják.

A bankok 311 milliárd forintnyi lakossági autóhitelt tartottak számon szeptember végén az MNB adatai szerint, ebből 210 milliárd forint volt devizahitel, ami 67,5 százalékos arányt jelent. A hitelintézetek devizaalapú autóhitelein belül ma közel 18 százalék a nem teljesítő hitelek aránya.