Hagynak csődbe menni egy osztrák bankot?

2014.02.10. 08:57

Már nem zárja ki az osztrák pénzügyminiszter, hogy hagyják csődbe menni a 2009-ben államosított Hypo Alpe Adria bankot, írta a Reuters a portfolio.hu cikke szerint.

Az osztrák jegybank számításai szerint a bank rendezetlen csődjével 25 milliárd euró úszna el, láncreakciót indítva az osztrák bankrendszerben. hirdetés A karintiai székhelyű Hypo Alpe Adria a válság kezdetén került a csőd szélére, azóta 4,8 milliárd eurónyi adófizetői forrásból segítették meg. A bank csődje most azt jelentené, hogy hitelezői és kötvényesei, többek között egyik előző tulajdonosa, a Magyarországon az MKB tulajdonosaként is ismert BayernLB elvesztené pénze egészét vagy egy részét.

Az osztrák kormány régóta azzal próbálkozik, hogy az egészséges osztrák bankok megvegyék a Hypo Alpe Adria rossz minőségű eszközeit, ám a tárgyalások eddig nem vezetettek eredményre. Michael Spindelegger pénzügyminiszter az Österreich című lapnak adott nyilatkozata szerint továbbra is ez lenne a legjobb megoldás. Ennek hátterében többek között az áll, hogy ezzel a Hypo adósságai nem számítanának bele az osztrák államadósságba.

A legnagyobb ausztriai hitelintézetek, az Erste, a Raiffeisen és az UniCredithez tartozó Bank Austria azonban vonakodik részt venni egy ilyen konstrukcióban. Minél valószínűbb azonban, hogy nem jön össze a korábbi terv, annál inkább más megoldásokat is mérlegel az osztrák kormány.

"Semmi sem kizárható" - fogalmazott most a pénzügyminiszter, hangsúlyozva: számára az a legfontosabb, hogy a legkedvezőbb megoldást találják az adófizetők számára. Nincs tabu - tette hozzá a vasárnap megjelent interjúban. Az osztrák jegybank korábban figyelmeztetett: számításai szerint a bank rendezetlen csődje 25 milliárd eurós költséggel járna. Egy ilyen lépés láncreakciót indíthatna el, ami az osztrák bankok tőkepiaci reputációjában súlyos károkat okozna.