Nagy hét előtt állnak a devizahitelesek

2014.02.10. 08:24

Az Alkotmánybíróság (AB) akár már kedden állást foglalhat a kabinet beadványáról, szerdán pedig nyilvánosságra hozzák Luxembourgban a főtanácsnok véleményét a Kásler-per kapcsán, írta a Magyar Nemzet.

A kormány még novemberben kérte: az Alkotmánybíróság értelmezze az alaptörvény néhány rendelkezését, adjon választ arra, alkotmányosnak minősülnek-e a hajdani devizaszerződések. Vizsgálatot kíván különösen a megállapodásoknak az a kikötése, amely lehetővé teszi az egyoldalú kamatemelést, az árfolyamrés megállapítását és azt, hogy a kockázatot az ügyfelekre hárítsák. A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány január 27-én nyújtotta be a devizaügyek két új, eddig ismeretlen dokumentumát az AB-hez.

Uniós fronton is tartogat érdekességet a hét. Az Európai Bíróság a főtanácsnok szerdai előterjesztése után akár egy hónapon belül meghozhatja döntését a Kásler-ügyben. Ezután a Kúria az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás témaköreiben kiegészítheti december 16-i jogegységi határozatát.

Összességében még tavasszal eldőlhet, hogy a jogalkotás milyen új rendelkezéseket hozhat a devizahitelesek megsegítésére. Kásler Árpád és felesége devizahitelügyben 2012-ben jogerősen pert nyert a Szegedi Ítélőtáblán az OTP-vel szemben. A pénzintézet a döntés felülvizsgálatát kérte a Kúriától, amely a múlt év elején három kérdést tett fel az uniós bíróságnak.