A cél a pénzügyi káosz elkerülése

2014.02.11. 08:18

A bankárok bérezésére vonatkozó EU-s szabályozást módosított formában ki akarják terjeszteni többek között a pénzpiaci alapok kezelőire is. Az erről szóló javaslatról az illetékes bizottság jövő héten szavaz, a cél, hogy a bérezési rendszer csak a szükséges mértékű kockázatvállalásra ösztönözzön. Vélhetően nagyobb összecsapásokra lehet számítani, a felek nagyon megosztottak, már csak azért is, mert jelenleg nagy a verseny a zéró kamatlábak mellett az alapkezelési szektorban – írja a Portfolio a Reuters-re hivatkozva.

Az Európai Unióban a jogalkotók azt szeretnék, ha a bankárokra vonatkozó korlátozások más pénzügyi intézménynél, például az alapkezelési szektorban is kiterjeszthetőek lennének. Az egyik javaslat szerint az EU-ban több ezer milliárd eurós vagyont kezelő pénzpiaci alapok menedzsereinek be kellene mutatniuk, hogy pontosan milyen bónuszokat tartanak fent és hogy a bérezési rendszerben nincsenek olyan ösztönzők, amelyek nagyobb kockázatvállalásra sarkallnák az alapkezelőket.

Az Európai Parlament illetékes bizottsága a jövő héten, február 17-én szavaz a javaslatról. A cél az, hogy a bankárok bónuszaira vonatkozó szigorítások bizonyos feltételekkel a pénzpiaci alapoknál is alkalmazhatóak legyenek, ezzel is csökkentve a kockázatát egy újabb válság kialakulásának. A szöveg szerint olyan bérezési struktúrát kell az alapkezelőknek kialakítaniuk, amelyek csak a szükséges mértékű kockázatvállalásra ösztönöznek.

Egyelőre még nagyon távol vagyunk a törvénybe foglalástól, ráadásul több különféle szabálymódosítás is kilátásba van helyezve, például az EU befektetési alapokra vonatkozó javaslatcsomagja is éppen véglegesítés állapotában van. Az EU-ban a legnagyobb pénzpiaci alapok Franciaországban, Írországban és Luxemburgban vannak bejegyezve, a két legnagyobb szereplő a BlackRock és a Legal & General. A jövő hétig a tervek szerint a törvényhozók még több négyszemközti tárgyaláson is részt vesznek, az ügy jelentőségét nézve azonban borítékolhatóan nagy vitákra lehet számítani.