Ne felejtse el időben visszakérni az adóját!

2014.02.11. 10:13

Az Európai Bíróság decemberi ítélete után visszakérhetik a befizetett adójukat azok a cégek, amelyek az eladott termékeiket az unió vámterületéről igazolhatóan kiszállították, és az uniós joggal ellenes hazai szabály miatt ennek ellenére áfafizetési kötelezettségük keletkezett. Az uniós döntés óta ketyeg a 180 napos jogvesztő határidő, amelyen belül a cégek visszakérhetik a megfizetett áfát, illetve az esetleges adóbírságot és kamatot, hívja fel a figyelmet a Mazars.

A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat közleményében azt írta: egyaránt érintett, aki nem tudta érvényesíteni az export adómentességét az EU területéről történő kiléptetés csúszása miatt, és akiket erre a szabályra hivatkozva büntetett meg a NAV. Az Európai Bíróság 2013. december 19-én ítéletben mondta ki, hogy az uniós áfairányelvvel nem egyeztethető össze az olyan nemzeti szabályozás, amely a ténylegesen kiszállított áru esetében pusztán azon az alapon vonja meg az értékesítés adómentességét, hogy az nem lett határidőn belül kiléptetve az országból.

A hatályos magyar áfatörvény rendelkezése szerint ugyanis, az exportra – azaz unión kívülre – értékesített terméket a teljesítés napjától számított kilencven napon belül igazoltan ki kell léptetni az EU területéről, egyébként az ügyletre nem alkalmazható az adómentesség. Az EB véleménye szerint, amennyiben az áru igazolhatóan elhagyta az unió területét, akkor az adómentességet az eladótól nem lehet megvonni.

Mivel – az irányelv értelmében – az adómentesség ilyen szintű korlátozása sosem volt megengedett, ezért a korábban ilyen okból elmarasztalt cégek is jogosan kérelmezhetik az elmarasztaló határozatok felülvizsgálatát. A jogorvoslatra a 2013. december 19-ét követő 180 napos, jogvesztő határidőt megelőzően, tehát júniusig van csak lehetőségük a vállalkozásoknak, olyan ügyekben, amelyek még nem évültek el.