Góczi: Tőlünk lopták az útdíjterminálokat

2014.02.13. 09:39

Lopott terminálokat használnak az e-útdíjrendszerben Góczi Lajos, a Chanel42 Kft. és a Digital Retail system ügyvezetője szerint. Góczi a Privátkopó.hu-nak elmondta, arra gyanakszik, hogy az üzemben lévő e-útdíj-terminálok valójában az ő fejlesztésüket másolatai.

„A HU-GO e-útdíj-terminálok véleményem szerint egy az egyben a DRS 22 típusú etotem terminál másolatai, annyi különbséggel, hogy a vonalkódolvasó helyett az útdíj projektben blokknyomtatóval szerelték az eszközt. Azonban a Channel42 Kft.-nek és a részben a tulajdonában lévő Digital Retail System Kft.-nek is kizárólagos felhasználási joga van a DRS 22 terminálra" – mondta Góczi.

Szerinte fennáll a gyanúja, hogy a terminál fizikai másolása mellett az etotem informatikai technológia bizonyos kliens és szerver oldali részeit is felhasználták. Góczi szerint a terminálra fordított közel 5 évnyi fejlesztői munka és több százmillió forint ráfordított költség ismeretében nehéz elképzelni, hogy bárki is egy 2013 májusában alapított céggel azonnal kulcsrakész, útdíj-kompatibilis kioszk megoldást tudna leszállítani, hacsak nem áll rendelkezésére alkalmas tervdokumentáció, releváns forráskódok és azonnal bevethető hozzáértő szakemberek. 

Gócziék éppen ezért többek közt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntette, továbbá különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó iparjogvédelmi jogok megsértése bűntette miatt – ismeretlen tettesek ellen – feljelentést tettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán.