Kamatvágást várnak az elemezők

2014.02.13. 16:52

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint további 10 bázisponttal csökkenteni fogja az alapkamatot jövő heti ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A február 10-13-a között megkérdezett 22 elemző közül néhányan úgy vélték ugyanakkor, hogy hamarosan véget érhet az MNB 2012 óta tartó kamatcsökkentő ciklusa, írta az MTI.

Az alapkamat jelenleg 2,85 százalék. A Barclays Bank elemzése szerint az MNB a kamatcsökkentés beszüntetésével megvédhetné a nemzetközi devizapiacon a forintot egy olyan felfordulástól, mint amely Dél-Afrikában vagy Törökországban volt. A megkérdezett elemzők szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének többlete magas, költségvetése stabil, de ki van téve a pénzpiaci sokkoknak, és az ország rá van szorulva a külföldi finanszírozásra, törékenyek a növekedési kilátások és nehezen kiszámítható a kormányzati politika.

A Reuters írása szerint a magyar alapkamat alig magasabb a lengyelnél, amelyet az elemzők Közép-Európa és Kelet-Európa legerősebb gazdaságának tartanak. Ennek alapján, ha az Egyesült Államok monetáris politikájának szigorodása miatt aggódni kezdenek a befektetők, akkor nagyobb lesz a bizonytalanság Magyarországgal, mint Lengyelországgal szemben.

Az elemzők szerint a legfontosabb kérdés, hogy az MNB Monetáris Tanácsa mennyire érzékeny most a forint árfolyamának ingadozására. A Goldman Sachs szerint az MNB mindenképp el akarja kerülni a kamatemelést, legalább az áprilisi országgyűlési választások utánig, mert sokáig a kamatcsökkentés volt az MNB és a kormány politikájának egyik sarokköve.