Még tart a kasszakáosz, de a NAV már ellenőriz

2014.02.13. 07:43

Január végéig 25 ezer pénztárgép küldte folyamatosan az adatokat az adóhatóság szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást teljesíteni. A NAV végrehajtotta a szükséges fejlesztéseket az adatok fogadására és feldolgozására – állítja a Napi Gazdaságnak a hatóság. Az adóhivatal már megkezdte ezen adatokra épülő ellenőrzéseit.

Megszívják az előrelátók

Mivel az adóhivatalnál 235 ezer kasszára kértek regisztrációs kódot, mindez azt jelenti, hogy januárban még csak nagyjából az érintettek tíz százalékának volt működő gépe. Eszerint egyrészt pórul járnak az előrelátó kereskedők, hiszen őket már zaklathatja bármilyen apróságért az adóhivatal. Persze aki hamar meg akart felelni az változásoknak, az egyébként is rosszul járt, mivel sokkal kevesebb gép közül választhatott.

Másrészt így különösen erős az a friss szabályozási változtatás, hogy az 500 millió forintos forgalomnál kevesebbel rendelkező kereskedők csak a január 31-ig üzembe helyezett gépekre igényelhetik azt. Így legalább tízezrek bukhatják az egészet, ami az érintett kereskedőknek összesen milliárdos nagyságrendű kár.

80 ezer emberrel szúrt ki a szabályozó

Elutasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az Alt Cashnek az NR-300-as, az NR-240-es és az NR-440-es online pénztárgépekre benyújtott újabb kérelmeit, írja az MTI. A döntést az MKEH a kérelmek és a típusok, illetve a folyamatban lévő fellebbezési eljárás közötti ellentmondásokkal indokolta.

Eredetileg mindet engedélyezte a hatóság, és az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

A kormány időközben úgy rendelkezett, hogy a visszavont engedélyű gépek károsultjai rendelhetnek másik gépet úgy, hogy állami támogatás formájában megkaphatják az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendelnek a NAV honlapján február 16-ig. Azaz holnaputánig.

 Az új vállalkozások, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégek és a bevallások szerint alvó vállalkozások eleve kiemeltek, vagyis itt a kisebb gyanúra azonnal mozdulnak a revizorok. Ez az új cégeknél lesz a legkevésbé kellemetlen, inkább preventív jellegű megkeresésekre lehet majd számítani. Előítélettel közelíthetik meg azonban az adóhatósági felügyelet alá vont cégeket. Könnyen elemezhetők a tipikus visszaélési sémák, kiszűrhetők a legális üzletmenettől eltérő tételmozgásokat produkáló pénztárgépek. Vagyis ha a nap végén ütik be a fiktív tételeket, az rögtön szemet szúr.

A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal, így az áfabevallásokkal, áfabefizetésekkel. De azzal is ,hogy van-e alkalmazott a boltban, és ahhoz képest hányan használják a kasszát.