Matolcsy 10 milliárdból új közgazdasági irányzatokat terjesztene

2014.02.14. 10:52

Évi kétmilliárd forintot költ a Magyar Nemzeti Bank az úgynevezett Pallasz Athéné Közgondolkodási Programra, melynek célja, hogy segítse a közgazdasági oktatást, az új irányzatok elterjedését, a tudományos műhelyek munkáját, a pénzügyi műveltség szélesítését.

A program első öt évében, 2019-ig összesen 10 milliárd forint felhasználásával működik, ezzel segítenék, hogy a magyar kutatók a társadalomtudományok - főként a közgazdaságtan, pénzügyek és azok peremtudományai - területén minél több, nemzetközileg is elismert színvonalú szellemi alkotást hozzanak létre - írja közleményében az MNB. Cél az is, hogy "Magyarország a következő évtizedekben felkerüljön a modern közgazdasági gondolkodás térképére."

A Pallasz Athéné Közgondolkodási Program során széles közönséget szólítanának meg, így a tudományos fokozattal rendelkező kutatók, PhD hallgatók, egyetemisták és szakkollégiumok számára egyaránt elérhetők lesznek a program különböző elemei.

A program keretében létrejön egy ösztöndíjrendszer, amely a hazai közgazdasági, és ezen belül a makroökonómiai és pénzügytani PhD képzés hatékonyságát növeli. A tanulmányi ösztöndíjra elsőéves, közgazdasági vagy pénzügyi képzésben résztvevő PhD hallgatók pályázhatnak. Az ösztöndíjasok maximum négy éven keresztül pénzügyi támogatásban részesülnek, valamint kutatási érdeklődésüknek megfelelő személyes tanácsadót kapnak, aki mind az oktatási, mind a kutatási tevékenységükben segíti őket.

Az MNB ezen felül pénzügyi ismeretterjesztő programokat indít országos rendezvényekkel, versenyekkel; a felsőfokú szakképzésben a banki, biztosító és bróker szakemberek oktatását és továbbképzését segíti; az egyetemi képzés keretében országos előadássorozatokat, szakkollégiumokat támogat, közgazdasági elemzések megjelentetését, szakkönyvek megírását, tudományos kutatások felvállalását, konferenciák szervezését, nyári egyetem létrehozását ösztönzi; a PhD képzést kiegészítő oktatásokkal és külföldi ösztöndíj lehetőségekkel teszi gazdagabbá.