Lázár megint odaszúrt az OTP-nek

2014.02.15. 20:14 Módosítva: 2014.02.15. 20:16

Mintegy 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni a következő uniós ciklusban – mondta Lázár János egy hódmezővásárhelyi fórumon, írja az MTI.

Lázár szerint a pályázati rendszer jelentősen átalakul majd, és a forrásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fogja szétosztani. Az államtitkár a kamarai részvételt garanciális elemnek tekintik, azért, hogy a gazdatársadalom érdekei érvényesüljenek.

Lázár odaszúrt egyet az OTP-nek is, mivel szerinte a bank monopoliumot akart szerezni az agrárhitelezésben, de a kormány határozott célja, hogy ezt a takarékszövetkezetek rendszerén keresztül bonyolítsák le.

A jogalkotó és a kormány szándéka szerint az agrárkamarának jó néhány minisztériumi feladatot kell átadni, és a politikai érdekképviseletet is át kell vennie a Magosz-tól

– mondta az államtitkár. Lázár szerint a cél az, hogy 5-10 éven belül kamara képes legyen arra, hogy a magyar agráriumban érdekelteket kompromisszumok nélkül tudja érvényesíteni.

Az biztos, hogy amit a magyar állam ad a Marosból vagy a Tiszából, azt ingyen fogjuk adni, de hogy a szállításért kell-e fizetni, az most áll tárgyalás alatt. Jelenleg 120 ezer hektárt öntöznek az országban, ami nagyon kevés, ezt növelni kell.

– mondta, majd hozztette, hogy a kormány célja a szállítás ingyenessége, öntözés olcsóbbá, vagy ingyenessé tételét.