A hazai liszt negyede áfacsalt

2014.02.17. 07:58

A hazai lisztpiac ötödét-negyedét érintheti az áfacsalás, amin - a költségvetés mellett - a saját terméküket a boltokban a gyári árnál olcsóbban viszontlátó malomipari cégek is veszítenek. A malmok áfacsökkentést szorgalmaznak, a NAV mélységi ellenőrzéseket ígér, írta a Napi.hu.

Az áfacsalás a hazai lisztpiacot is mérgezi, igaz, itt a fertőzöttség kisebb, mint a cukorpiacon tippelt 80-90 százalék: Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója 20-25 százalékra becsült arányról beszél. A szakember úgy látja, az áfakérdés nemcsak a kiesett adóbevételekről szól, hanem arról is, akarjuk-e, hogy működőképes maradjon a magyarországi legális élelmiszeripar.

A szövetség szeretné elérni, hogy a félsertéshez hasonlóan a liszt esetében is csökkentse az áfát a kormány. Úgy látják, ha 5 százalékra vinnék le a liszt forgalmi adóját, az 1,5-1,7 milliárd forint megtakarítást jelentene a lakosságnak (és ugyanekkora bevételkiesést a költségvetésnek), amivel szemben a jelenleg 3-3,5 milliárd forintra becsült, elcsalt – be nem fizetett – áfa áll. Az egyeztetések megtörténtek, a NAV tud a problémáról, az ötlet mellett a vidékfejlesztési tárca is kiállt, de mindig elakad valahol az ügy, fogalmazott Lakatos, aki jó példaként említette, hogy Romániában 9 százalékra csökkentették a pékáruk és a liszt áfáját. Ha ezt még két évig így hagyjuk, úgy járunk, mint a húsipar, ahol rengeteg üzemnek kellett bezárnia – véli a Gabonaszövetség elnöke.

A hazai malomiparban 12-13 év alatt a felére esett vissza a szereplők száma, elsősorban a koncentráció miatt, erre tett rá egy lapáttal az áfacsalók tevékenysége. A nagykereskedelmi tevékenység során előforduló láncolatos csalások nem termék- vagy szolgáltatásspecifikusak, a csalási módszerek minden esetben ugyanazon sémákat követik: hiányzó kereskedő közbeiktatása, színlelt közösségi ügyletek stb. – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A probléma orvoslására a NAV a jelenidejű ellenőrzések fokozását és a szállítmányok nyomon követését tekinti célravezetőnek, de a legális piaci szereplők is használható információt nyújtanak az adóelkerülő cégek tevékenységéről. A NAV a szállítói láncolatok nyomon követése érdekében – a kockázatelemzésen túl – az egyes határszakaszok közelében folyamatosan több akciót is szervezett az elmúlt években, és hasonló jellegű mélységi ellenőrzési akciókat tervez a jövőben is. 2011 augusztusától kezdődően több mint 200 ezer ilyen mélységi ellenőrzésre került sor, ezek során a román és a szlovák határszakaszok közelében több mint 2000 alkalommal vizsgáltak lisztszállítmányokat.