Jön a kamatvágás, jön a gyengébb forint

2014.02.17. 14:59 Módosítva: 2014.02.17. 15:41
Kedden újabb, ezúttal 10 bázispontos kamatvágásról dönthet a Monetáris Tanács, ami tovább gyengítheti a forintot. Az alacsony inflációs szint miatt a tovább csökkenő kamatkörnyezetben is infláció feletti hozam érhető el a pénzpiaci alapokkal és a rövid távú állampapírokkal. Az újabb kamatvágás miatt viszont jó esély van a forint további gyengülésére, így mindenképpen érdemes devizabefektetésekkel kiegészíteni a megtakarításokat.

A feltörekvő piacokat megcsapta a válság szele, ami Magyarországon is erőteljesen érezhető az elmúlt hetekben. Ennek ellenére Horváth szerint kedden újabb, ezúttal 0,1 százalékos kamatvágásról dönthet a Monetáris Tanács, mivel az erőteljesnek továbbra sem mondható GDP-növekedés miatt továbbra is igény lehet a gazdasági növekedést ösztönző jegybanki politikára – mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Ezt a várakozást erősíti az is, hogy az MNB nyilatkozataiban a forint gyengülése ellenére is kitartott az alacsony alapkamat szükségessége mellett. Márpedig ebből arra lehet következtetni, hogy ha óvatos léptékben is, de akár a 2,5 százalékos szintig tovább csökkenthetik az alapkamatot.

A kamatdöntés mellett azonban legalább olyan érdekes lesz, hogy az MNB elnöke miként nyilatkozik a folytatást illetően. Amennyiben továbbra sem tesznek utalást a kamatvágási ciklus végére, hanem nyitva hagyják az ajtót az újabb csökkentéseknek, úgy a forint az elmúlt hetekben látott 314 EUR/HUF árfolyamot is átlépheti.

Az igen alacsony infláció miatt a csökkenő kamatszint mellett is pozitív reálhozam (tehát az inflációnál is magasabb hozam) tehető zsebre a pénzpiaci alapokkal, illetve a rövid távú állampapírokban is még érdemes gondolkodni.

A következő hetekben jó eséllyel tovább gyengülő forint miatt pedig mindenképpen érdemes devizabefektetésekkel kiegészíteni a megtakarításokat – javasolja Horváth. 

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu