Fekete pálinka árasztotta el az országot

2014.02.19. 11:21

Minden eddigi rekordot megdöntő, elképesztő mennyiségű pálinka kerülhet feketén a piacra az elmúlt évben lepárolt óriási készletből. Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát, miközben a szeszipari cégek korábbi piacaik csaknem felét elvesztették és csődhullámtól tartanak – írja az agrárszektor.hu.

Becslések szerint a fekete pálinkaeladások miatt a költségvetés 80-100 milliárd forinttól eshetett el a „szabad otthoni pálinkafőzés” 2010-es bevezetése óta. Az intézkedés most uniós büntetést is maga után vonhat, ha az Európai Bíróság előtt lévő pálinkapert valóban elbukjuk és az adómentes státust nem szüntetjük meg.

Egyes szakértők megdöbbentő módon azt sem tartják kizártnak, hogy most már a házi adómentes főzetek 80-90 százaléka is a feketepiacra kerül. Ezt bizonyítja, hogy a különböző médiumok apróhirdetési rovataiban gyorsan találni eladó pálinkákat, és az illegális párlatok egyre több kocsma és vendéglátóhely pultja alatt bukkannak fel. Az otthoni főzés a vidéki településeken a munkanélküliek kényszervállalkozásává vált, így azok, akik nagyobb tételekben készítenek pálinkát, egészen biztosan eladásra termelnek – állítják szakértők.