Ide utazik idén a magyar

2014.02.19. 11:42

Jelentős bővülést vár idén a Szallas.hu a belföldi turizmusban, és közzétette, mik lehetnek a legnépszerűbb cépontok. A cég friss elemzése szerint mindez a SZÉP-kártya további elterjedésének, valamint a turisztikai szektorban tapasztalt innovációs kedvnek köszönhető.

A tavalyi év trendforduló volt a belföldi szálláspiacon. A magyarok által összehozott mintegy 60 milliárdos belföldi szállásdíjbevétel több mint fele – a szállásközvetítő és kuponos oldalakat, valamint a szállásadók saját honlapját együttvéve – már online csatornákon keresztül valósult meg.

2013-ban nem csak az online foglalások aránya nőtt, de a piac is bővült mintegy 6 százalékkal. Ebben kulcsszerepe volt a SZÉP-kártya bevezetésének. Ezen kívül a bővülő eseménykínálat, illetve a szállásadók által kínált turisztikai programok is hozzájárultak a sikerhez.

Top 10 belföldi utazási célpont 2013-ban (Zárójelben a 2012-es helyezések):

1. Siófok (1.)
2. Hajdúszoboszló (2.)
3. Budapest (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Gyula (6.)
7. Zalakaros (9.)
8. Szeged (-)
9. Hévíz (8.)
10. Sopron (10.)

Az apartmanok tavaly erős kihívást jelentettek a háromcsillagos hotelek számára, ugyanis a családdal utazók gyakran választották ezt a kategóriát. Ezen felül nagy népszerűbbek lettek a négycsillagos wellness szálláshelyek, de érezhetően nagyobb szerepe lett a programturizmusnak és az aktív pihenésnek is.

Ez utóbbi trend és a SZÉP-kártya további térnyerése 2014-ben is optimizmusra adhat okot. Ha idén is olyan szép nyara lesz Magyarországnak, mint tavaly, akkor 2014-ben akár 6 százalékos is lehet a belföldi bővülés. Jelenleg olyan fejlesztéseken dolgoznak, melyek nemzetközi viszonylatban is iránymutatóak lehetnek a szálláshely-közvetítők számára, hozzájárulva ezzel az ágazat további sikereihez.