15 millió liter pálinkát főzettünk tavaly

2014.02.20. 08:24

Több mint 15 millió liter pálinka főtt tavaly a bérfőzdékben az adóhatóság adatai alapján, adót azonban mindössze 13 ezer liter után kellett fizetni - írja a Napi Gazdaság.

A cikk szerint az egy évvel korábbihoz képest egymillió literrel több szeszt állítottak elő a főzdékben, a magánfőzés mennyiségéről pedig semmit sem lehet tudni, az még benne sincs.

A pálinka után csak 50 liter fölött kell adót fizetni, ebből teljesen elhanyagolható összeg, 12,4 millió forint folyt be az államhoz.

Döntően a feketepiacra dolgozunk

Idén minden eddigi rekordot megdöntő mennyiség kerülhet feketén a piacra az elmúlt évben lepárolt óriási készletből. Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát, miközben a szeszipari cégek korábbi piacaik csaknem felét elvesztették és csődhullámtól tartanak – írta korábban az agrárszektor.hu.

Becslések szerint a fekete pálinkaeladások miatt a költségvetés 80-100 milliárd forinttól eshetett el a „szabad otthoni pálinkafőzés” 2010-es bevezetése óta. Az intézkedés most uniós büntetést is maga után vonhat, ha az Európai Bíróság előtt lévő pálinkapert valóban elbukjuk és az adómentes státust nem szüntetjük meg.

Egyes szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy most már a házi adómentes főzetek 80-90 százaléka is a feketepiacra kerül. Vidéken sokesetben ugyanis a munnkaélküliek kényszervállalkozásává vált az ipari mennyiségű fekete pálinkaárusítás.  • Hírek
  • Bankszámla