A dinnyekartelles Simonka cégbirodalma

2014.02.20. 12:54

2006-ban megválasztották a 400 lelkes Pusztaottlaka polgármesterének, mára Fidesz legnagyobb embere lett Békésben a középiskolai végzettségű Simonka György, aki az állami dinnyekartell kivitelezése kapcsán lett igazán ismert.

Amikor a szocik nyomultak, akkor még a másik oldalra állt

Emlékezetes, néhány évvel ezelőtt még a szocialista Karsai József tiltakozott figyelemfelhívó akciókkal az alacsony dinnyeár ellen, 2008-ban Magyarbánhegyesen mintegy 150 gazda gyűlt össze, hogy "megleckéztessék" azokat a felvásárlókat, akik harminc forint alatti árat fizetnek a dinnye kilójáért a termelőknek.

Figyelmeztetésképpen több felvásárló telephelyét elbarikádozták a gazdák. A felvásárlók sorra írták alá a megállapodást a termelőkkel. Az utolsó barikád színhelye Medgyesbodzáson volt, Simonka György cégének, a Simba Hungary Kft.-nek telephelyén, ahol traktorokkal állták el a cég bejáratát. Simonka feljelentést tett az árakat felhajtani kívánó, telephelyét elzáró Karsai ellen.

A HVG összegyűjtötte Simonka György békési cégbirodalmát, igaz, ezeknek jelentős részét 2010 után átírta a rokonaira és szorosabb üzlettársaira.

Örömmel ad munkát, pláne ha szinte ingyen van

Például Simonka egyik legnagyobb cégét az 1,2 milliárdos árbevételből csak 26 millió forint adózott eredményt felmutató Simba Hungary Kft.-t. korábban általa éveken át vezetett Magyar Dinnye Szövetség alelnökének adta át. Aki továbbpasszolta többek közt Simonka feleségének unokatestvérének tulajdonában lévő Magyar Termés Kft.-nek. Simonka vagyonbevallása szerint máig "időszakos" rendszerességgel ad nekik tanácsot, alkalmanként 300 ezer forintért. 

Közel áll hozzájuk az Likefest Kft. is, aki szintén tulajdonos a Magyar Termésben, és korábban Simonka feleségének a nevén lévő cég volt. A helyi vadasparkot és állatsimogatót üzemeltető cég igen sikeres simogattatóvá vált, a 2011-es 103 milliós nettó árbevételük 2012-re megnégyszereződött, és nagyon sikeresen vesznek részt az uniós pályázatokon is.   

A lap szerint Pusztaottlakán csak "nagy fehér főnökként" emlegetett Simonka a Start munkaprogram keretében havi ötvenezerért foglakoztatott önkormányzati dolgozókat a Simba egyik másik tulajdonostársa fóliasátrában dolgoztatja egy együttműködési megállapodás keretében.

Azt is írják, hogy a környékbeli három polgármester Medgyesbodzás, Medgyesháza és Pusztaottlaka polgármesterei gyakorlatilag egymás cégeinek közvetítik ki az olcsó munkaerőnek számító 330 álláskeresőt, és cégeik közt is van összefonódás. 

Az iskolagyümölcs végül is behúzva, a vízvezetéket elvitték a felcsútiak

Külön mulatságos volt viszont a 9 milliárdos iskolagyümölcs programra kiírt gyorsított tender, mivel azt gyanúsan Simonkáékra írták ki. Az egyéb kritériumok mellett ugyanis az elmúlt évekből fel kellett mutatni egy legalább 22 millió forintos "kóstoltatási" szerződést is. Nos, a Likefest épp 2012 februárjában teljesített egy ilyet, hogyhogy nem pont a Simba Kft. részére.

Ezt  pályázatot lefjújták, de végül is a program legnagyobb beszállítója Simonka közeli ismerőse lett, több közös cégük is volt.

Egy nagyprojekt viszont biztosan nem sikerült a Simonka-családnak, a tervek szerint magyar-román vízvezeték építettek volna Arad és Pusztaottlaka közt, ami egész Dél-Békést ellátta volna. Ez elszállt, az ivóvíz minőségének javítását végül pedig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családi cége végzi konzorciumban.