Ennyit fizetünk a hitelminősítőknek

2014.02.20. 07:55

Évente több mint 125 millió forintot fizet ki az állam a nagy hitelminősítő cégeknek, hogy értékeljék az ország adósságállományát - írja a Magyar Nemzet csütörtökön.

Az amerikai Moody'snak évi 95 ezer eurót (ez mai árfolyamon nagyjából 30 millió forint), a szintén amerikai Standard and Poor'snak 220 ezer eurót (70 millió forintot), a brit Fitch Ratingsnek pedig 72 ezer angol fontot (27 millió forintot) fizetnek a besorolásért, hivatkozik a lap az ÁKK-ra.

A nagy nemzetközi hitelminősítők igénybevétele azért szükséges, mert az osztályozás nélkül nem lehetne eladni a magyar állampapírokat az intézményi befektetőknek.

Bár mindhárom nagy hitelminősítő hírnevén komoly foltot ejtett, hogy a válság elején ők se számoltak a rendszerszintű kockázatokkal, és jópár bonyulalatabb pénzügyi terméket teljesen félreáraztak, a befektetők azért még mindig nekik hiszik el a leginkább, hogy függetlenül, a legjobb tudásuk szerint árazzák az értékpapírokat.

Ezért rendeljük tőlük meg mi is ezt a szolgáltatást az államadósságra. Most a három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike bóvli kategóriának tartja a magyar államapírokat, nem ajánlják befektetésre. Ezek közül Magyarország adósbesorolása a Standard and Poor's-nál állt a leggyengébb szinten. A Fitchnél és a Moody's-nál egy kategóriában szerepel a magyar adósság, azonban a Fitch stabil kilátást tart érvényben.

Borbély László, az ÁKK vezetője decemberben azt mondta el, hogy a teljes magyar devizaadósság átlagos futamideje jelenleg közel 7 év, a forintadósságé 3,2 év. A külföldiek kezében lévő forintadósságnak pedig 3,8-3,9 év az átlagos lejárati ideje. A jelenlegi költségvetési adósságállománynak körülbelül 60 százaléka forintalapú, 40 százaléka devizaalapú. Azért nem lehet egészen pontos számot mondani, mert a devizaadósság aránya függ az aktuális forintárfolyamtól is.