Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Elkapott egy cukros hálózatot a NAV

2014.02.21. 09:42 Módosítva: 2014-02-21 09:42:36

A nyomozás adatai szerint 2 milliárd forintnyi kárt okozott egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet – tájékoztatta pénteken a NAV az MTI-t.

A kár felét tudták lefoglalni

A szervezetre egyszerre több mint ötven helyszínen, 200 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le. Az akció során 22 millió forint készpénzt, 145 millió forint értékben pedig nagy értékű autókat, motorokat, és luxuskarórákat foglaltak le. Az érintett cégek, a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait zárolták, összesen mintegy 800 millió forint értékben.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak, a többi között étolaj és cukor kereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságokat működtettek, amelyek a papíron Szlovákiából beszerzett árukat egy cégláncolat közbeiktatásával, főként multinacionális üzletláncoknak és nagyüzemi felhasználóknak értékesítették.

Ingatlanba tették a piszkos pénzt

A szóvivő arról is beszámolt, hogy az áfacsalók a pénzt, a többi között luxusingatlan építésére használták fel. A gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt, márkás órákat, különleges érméket találtak.

A bűnszervezet nyolc tagját előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a cégláncolatban stróman ügyvezetőként közreműködő öt hajléktalan férfit pedig közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki.

A gyanúsítottak a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár 20 éves szabadságveszést is kaphatnak – közölte Sárközi Alexandra.