Mégsem bocsát ki eurókötvényt Ukrajna

2014.02.21. 10:11

Ukrajna mégsem bocsát ki eurókötvényt az ír tőzsdén, ahogyan azt a hét elején tervezte. Az ukrán pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy törölte a 2 milliárd dollár értékű ötéves kötvény kibocsátását, amiről már értesítette az ír értéktőzsdét. A kötvénykibocsátás része lett volna egy decemberben Oroszországgal kötött megállapodásnak.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt.

A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék. Január végén felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések.

Hétfőn Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter arról számolt be, hogy jelentősen javult a belpolitikai helyzet Ukrajnában, ezért Oroszország még a héten újból vásárol ukrán eurókötvényeket, ezúttal kétmilliárd dollár értékben. Még aznap ukrán kormánytisztviselők azt mondták, hogy a kötvény ellenértéke várhatóan már szerdán az ukrán számlán lesz.

Ezt követően szerdán ukrán kormányzati források azt közölték, hogy Ukrajna várhatóan pénteken kapja meg a forrást. Csütörtökön viszont orosz illetékesek bejelentették, hogy a kötvényvásárlásra és a segélyösszeg átutalására csak azután kerülhet sor, hogy rendeződött a helyzet Ukrajnában. Ukrajnának az idén nagyjából 8 milliárd dollárnyi külső adósságot kell visszafizetnie.  • Tippek
  • Lakáshitel