Beindult a bevásárlóturizmus

2014.02.22. 09:53

Akár három-öt százalékkal jobban pörög a forgalom az északi határ közelében lévő boltokban a gyengébb forintárfolyam miatt – írja a Népszabadság.  A határ mindkét oldalán jelen lévő Tesco szerint a mosonmagyaróvári, a komáromi és salgótarjáni áruházakban érezni a bevásárlóturizmus hatását, és leginkább a szlovák határ menti sűrűn lakott helységek boltjaiban ugrott meg a forgalom.

Az északi határvidékhez képest kevéssé, de Sopronban is érezhető, hogy többen jönnek külföldről vásárolni. Kereskedők szerint ha sokáig gyenge marad a forintárfolyam, máshol is beindulhat a bevásárlóturizmus. A Tesco szerint a jellemzően euróval fizető bevásárlóturisták ugyanazokat a termékeket keresik, amik a karácsonyi szezonban számítanak slágernek, például ruhát, elektronikai cikkeket, játékokat, sportszereket, háztartási és lakberendezési cikkeket és alkoholos italokat.

A turizmuson ugyanakkor még nem látszik a forintgyengülés vonzó hatása: a Népszabadság által megkérdezett szállodák szerint még a kedvező forintárfolyam sem tudja ellensúlyozni a téli holtszezonra jellemző pangást.