József, Bánk
-7 °C
0 °C

Máris elértük a csúcsot?

2014.02.24. 07:20

Februárban megállt a GKI-Erste konjunktúra-index értékének kilenc hónapja tartó, szinte töretlen emelkedése: a GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az ipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók gazdasági várakozásai is romlottak, közölte a GKI az MTI-vel.

A közlemény szerint bár összességében tart a Magyarországon több mint egy évtizede nem látott optimizmus, de figyelemreméltó, hogy a magyar gazdaság helyzetének megítélése februárban látványosan kedvezőtlenebb lett. Az üzleti szférán belül februárban csak az ipari várakozások javultak, míg januárban ez éppen fordítva volt. Az ipari bizalmi index emelkedése főleg a termelési helyzet jelentősen javuló megítélésének volt köszönhető, de kedvezőbb lett a rendelésállományról és valamelyest a termelési kilátásokról alkotott vélemény is.

Az exportrendelések megítélése kissé rosszabb lett, az építőipari bizalmi index pedig februárban hosszú idő után először csökkent, bár csak szerény mértékben. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése azonban kissé tovább javult. A kereskedelmi bizalmi index hét havi emelkedést követően jelentősen csökkent.

Az iparban és a szolgáltató ágazatban nőtt az áremelést tervezők köre. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkentésre törekvő cégek aránya februárban sem különbözött jelentősen egymástól. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya és a tervezett árnövelés átlagos mértéke. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban - különösen a belföldi piacon érdekeltekben - látványosan romlott, de a fogyasztók körében is érezhetően kedvezőtlenebb lett. A GKI fogyasztói bizalmi index februárban több mint egy éves, összességében nagyon erőteljes növekedést követően érdemben csökkent. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét is rosszabbnak érezte, mint januárban.