Mi lesz, ha elzárják a gázt az oroszok?

2014.02.24. 07:53

Bár Viktor Janukovics államfőt sikerült elmozdítani, az ukrán politikai helyzet továbbra is bizonytalan, és az sem világos, miként alakulhat Kijev viszonya az ország energiahordozó-ellátásának jelentős részét biztosító Oroszországgal, írta a Napi.hu. A lap utánanézett, mennyire felkészült Magyarország és a Mol a gáz- és olajszállítások esetleges kiesésére.

Az Ukrajnán keresztüli kőolaj- és földgázszállítások leállása esetén elsődlegesen az Magyar Szénhidrogén Készletezési Szövetség (MSZKSZ) által tárolt biztonsági készletek állnak az ország rendelkezésére. Jelenleg 491,2 ezer tonna kőolajat, 437,5 ezer tonna gázolajat és 225,4 ezer tonna 95-ös benzint tárolnak a szövetség tagjainak létesítményeiben. Ez kőolajból és kőolajtermékekből 104 napos tartaléknak felel meg, vagyis meghaladja a törvényileg előírt szintet.

Földgázból 651,9 millió köbméteren áll jelenleg a biztonsági készlet - ez az MMBF Zrt. szőregi tárolójában található, és kevesebb, mint egy havi átlagfogyasztásnak felel meg. Egy hidegebb márciuson két hétre sem elég, az előző években rendszeresen 1 milliárd köbméter felett volt a havi fogyasztás ebben a hónapban. Kicsit jobb a helyzet, ha a kereskedelmi készleteket is hozzá számítjuk, ezzel együtt 1,4 milliárd köbméter van a tárolókban. Magyarországra emellett érkezik földgáz a HAG vezetéken is, ami egy elhúzódó keleti krízis esetén is biztosítja az ország minimális szinten történő ellátását.