Így keveredett az IKEA polcbotrányba

2014.02.25. 17:46

Az elmúlt napokban rendkívül erős hullámokban érték a bírálatok a svéd Ikea bútoráruházláncot, mivel megszüntette Expedit névre keresztelt polcrendszerének értékesítését – írja a Napi.hu. A szakértők csak találgatni tudják, hogy miért csapta ki a biztosítékot olyan sok embernél ez a kereskedelemben mindennapos lépés. Az interneten megjelent kommentárok megdöbbentően erős indulatokról tanúskodnak

Az Ikea megölte az Expeditet, ami elkeserít, feldühít és zavarodottá tesz - írta egy vásárló. Tízezren csatlakoztak ahhoz a Facebook-kampányhoz, amely tiltakozik a termék forgalmazásának megszüntetése ellen. A hír ezzel a címmel jelent meg egy hírportálon: Az Ikea éppen most hagyott fel legnépszerűbb polcrendszerének értékesítésével, az emberek dühösek. Az Ikea felbosszantotta a világ összes lemezgyűjtőjét - derül ki egy másikból, amely arra utal, hogy a polcok méretüknél fogva ideálisak a bakelitlemezek tárolására.

Egy polc élete: óda az Ikea Expedithez - fogalmazott egy költői vénával megáldott újságíró, aki arról is beszámolt, hogy a pánikszerű vásárlások nyomán a brit Ikea-áruházakból egymás után fogytak el az utolsó Expeditek. Celebeket láttak olyan üzletekben, amelyekben még kapható volt a termék talán legnépszerűbb, vörös színű változata.

A lemezeken kívül persze bármi mást is könnyel el lehet helyezni az Expediteken, emellett sokan meg vannak győződve arról, hogy a polcrendszer üres elemei nagyon jól mutatnak - mondta a BBC-nek Sara Norman, a svéd dizájnnal és kultúrával foglalkozó Hemma magazin szerkesztője. Ezekben a termékekben visszafogottságuk a legvonzóbb: egyszerűen alkalmazkodnak felhasználójuk személyiségéhez - véli a svéd stílus iránt lelkesedő szakújságíró.

A felháborodásban talán az a legmeglepőbb, hogy az Ikea az Expedittel majdnem teljesen megegyező termékkel pótolja a forgalomból kivont, népszerű árucikket. A Kallax névre keresztelt polcrendszer éppen akkora rakodóhelyeket kínál, mint elődje, a különbség mindössze annyi, hogy vékonyabb, következésképpen kevesebb fát használnak fel a gyártásához.

Szakértők szerint talán az magyarázza a vásárlók mély vonzalmát a megszűnő polcrendszer iránt, hogy az Ikea sok termékét nagyon hosszú ideig kínálja áruházaiban. Az Expedit esetén 19 évről beszélünk. Nem csak saját lakásukban szokták meg ezt az emberek, hanem barátaiknál is találkoztak vele. Egyfajta közös nevezőt, egy összekötőkapcsot látnak benne - magyarázza Norman. Emellett a lemezgyűjtők hozzászoktak praktikusságához: ha egy polcrendszer betelt, akkor újabb szerzeményeiknek vehettek egy ugyanolyat.