Leváltották Doubravszky Györgyöt

2014.02.25. 09:50

Leváltották Doubravszky Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központjának (PFK) vezetőjét, értesült a Privátbankár. Feladatait ideiglenes jelleggel Freisleben Vilmos, az MNB felügyeleti területén működő fogyasztóvédelmi igazgatója látja el.

A biztos gyors távozása azért meglepő, mert Matolcsy György bizalmi emberének számított. A mostani jegybankelnök korábban sokak szerint Doubravszky unszolására hozta létre a pénzügyi jogok biztosának pozícióját: a mindenkori nemzetgazdasági tárca alá tagozódott ombudsmani hivatalt ugyanakkor a posztra kinevezett Doubravszkynak sem Matolcsy, sem utódja, Varga Mihály minisztersége idején nem sikerült felállítania.

Varga és Doubravszky viszonya a hírek szerint közel sem volt zökkenőmentes, így senkit sem lepett meg, hogy októberben a biztos felmentését kérte a feladata alól. A Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte, hogy a biztos hivatalát is megszünteti, a fogyasztói jogok védelmét pedig a Magyar Nemzeti Bankhoz irányítja.

Matolcsy György a frissen létrejött Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ (PFK) vezetésére kérte fel a lemondott ombudsmant, ám öt hónap elteltével Doubravszkynak újra mennie kell. A privátbankár szerint személyi, szervezetéptési problémák merültek fel vele kapcsolatban.