Sára, Márió
2 °C
6 °C

Oroszország megnyithatja a disznózsilipet

2014.02.26. 12:20 Módosítva: 2014-02-26 12:21:09

Oroszország várhatóan március közepén feloldja a Magyarországra vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek importtilalmát - közölte Kardeván Endre országos főállatorvos.

Az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniója január végén azt követően állította le a sertéshús importját az EU országaiból, így Magyarországról is, hogy Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist. Azóta a betegség kórokozóját a lengyelországi vaddisznókban is kimutatták.

Az importtilalom a továbbiakban csak azokra a konkrét régiókra vonatkozna, ahol a betegség előfordulását kimutatták. Az unió többi térségéből - országából, országrészéből - engedélyeznék az importot, ha megfelelnek az adott régiók az orosz, illetve a vámunió auditjának. Magyarország ezen a területen kedvező helyzetben van - jelentette ki Kardeván Endre -, mert már egy-másfél hete az országban vizsgálódnak az orosz állategészségügyi szakemberek, az auditorok.

Most egy korábban már tervezett ellenőrzés végeznek az orosz állategészségügyi ellenőrök az országban. Ezért megnőtt az esélye annak, hogy Magyarország korábban visszakerüljön az engedélyezési listára, és ismét szállíthasson élősertést és sertéshúst Oroszországba - tette hozzá. A kivitel várhatóan március közepén kezdődhet meg újra - vélekedett az államtitkár.

Kardeván Endre az MTI-nek korábban elmondta: 21 magyarországi sertéshús-üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzik el az orosz auditorok.