Diána
11 °C
22 °C

Óvatosan azokkal a farsangi jelmezekkel!

2014.02.26. 16:20

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált farsangi jelmezek és maszkok 63 százaléka gyúlékony, nem felel meg az előírásoknak - tájékoztatta a hatóság sajtószóvivője az MTI-t szerdán.

A vizsgált 27 termékből 17 nem felelt meg a követelményeknek, nem tartalmaztak ugyanis égésgátló anyagot. Az NFH kezdeményezte, hogy a nem biztonságos maszkokat és jelmezeket vonják ki a kereskedelemből, a problémás termékek gyártóit azonban ebben az esetben sem nevezik meg. Emlékeztetett arra, hogy a farsangi bálok, összejövetelek alkalmával rendszeres a nyílt láng, gyertyák, vagy tűzijátékok használata.

Ugyanakkor a maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amelyek égésgátló adalék nélkül meggyulladhatnak és súlyos égési sérülést okozhatnak. Közlése szerint kivétel nélkül elbuktak a teszten a szőrmét és szőrös anyagot, madártollakat tartalmazó kellékek, és a parókák többsége is gyúlékonynak bizonyult. Ugyanakkor a műanyag álarcok és a textil jelmezek, egy-egy kivételével megfeleltek a laboratóriumi vizsgálaton.