Ágnes
-1 °C
2 °C

Varga: Vannak előnyei a gyenge forintnak

2014.02.26. 10:59

A nemzetgazdasági miniszter a költségvetés szempontjából nem aggódik a magas forintárfolyam miatt. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: kétségtelen tény, hogy alacsonyabb árfolyamot terveztek az év egészében átlagban, de egy ilyen árfolyamváltozás nem csak visz, hanem hoz is a költségvetésnek.

Az infláció növelése révén jelent többletbevételt a költségvetés számára a magas forintárfolyam és az Európai Uniótól Magyarországra érkező támogatás is forintban többet ér, ha a magyar fizetőeszköz árfolyama gyengül az euróhoz képest. Az árfolyamváltozások miatt az átváltott, euróban kapott támogatások forintban többet jelentenek.

Ha megnézzük, hogy az ide érkező belső export, például a turizmus hogyan tud teljesíteni, a gyengébb árfolyam pozitív lehet ennek a szektornak, de az egész export szektorunknak is - iparnak, feldolgozóiparnak, járműiparnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Tehát ezek pluszt hoznak, míg a másik oldalon olyan kiadásaink vannak, amelyek devizához kötöttek. Például többet kell fordítani a külképviseletek finanszírozására - emelte ki Varga Mihály.

A miniszter szerint az iparfejlesztésben vannak még tartalékok, és érdemes azt is átgondolni, hogy a paksi bővítésnek köszönhető villamosenergia többletet hogyan hasznosítsa az ország. Az egyik lehetséges irány a tömegközlekedés elmozdítása a villamosenergia hasznosításának irányába, de a fűtési felhasználás is átgondolandó. A 21. században a szolgáltató szektor bővítése nélkül nehéz tartós gazdasági növekedést elérni, ezért e szektor igényeit, kapacitásfejlesztési lehetőségeit is fel kell mérni, mondta Varga Mihály.

Elmondta, szerepel a tervek között az egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetése, de erről legkorábban ősszel lehet beszélni. Az áfacsökkentésről szóló sajtóhírekre Varga Mihály elmondta: lehetnek olyan termékcsoportok, ahol reális felvetés az áfacsökkentés, ugyanakkor a következő bő egy hónapban már nem lesznek ilyen döntések. Az ágazati különadóknál nem lát lehetőséget, forrást a kivezetésre.

Szerinte a kormánynak foglalkoznia kell a házi pálinkafőzés kérdésével is, mivel úgy tűnik, egyre nagyobb mértékben kerül kereskedelmi forgalomba a magáncélú főzésből származó pálinka. A következő hetekben dől el, hogy Brüsszelben indítanak-e kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a pálinka adóztatása és a pálinkát érintő szabályok miatt.