Véget ér az USA és a narancslé szerelme

2014.02.26. 18:16

Úgy tűnik, az USA az utóbbi évtizedben kiszeretett a narancsléből, legalábbis a Nielsen kutatása alapján az utóbbi 15 évben soha sem fogyott még ennyire kevés az italból Amerikában – írja a Quartz.

A narancslé nagyjából öt évtizeden keresztül az amerikai reggeli elengedhetetlen kelléke volt, ugyanakkor az utóbbi másfél évtizedben az USA-ban egyre jobban figyelnek a cukros italok elhagyására, miközben az embereknek kevesebb idejük is van a reggelire, így 40 százalékkal esett vissza a narancslé fogyasztása.

A narancslé a negyvenes évek végén terjedt el az USA-ban, miután felfedeztek egy olyan eljárást, amely anélkül tartósította az italt, hogy az ízét elrontotta volna. Az ital népszerűsége a kilencvenes évek végén érte el a csúcsát, viszont 1998 óta minden évben esett a fogyasztott mennyiség.

A visszaesés oka egy fertőzés, amely főleg Floridát sújtja, ahonnan az amerikai narancstermelés nyolcvan százaléka származik. A narancs ára így folyamatosan nő Amerikában, mivel a világ legnagyobb narancsexportőre, Brazília saját narancsproblémái miatt nem tudják teljes egészében importtal helyettesíteni a kieső hazai termelést.

Előrejelzések szerint a narancs ára ráadásul meredeken emelkedni fog a következő években, így további visszaesésre lehet számítani.