A kutyát sem érdekli a NHP 2. szakasza

2014.02.27. 12:02

Meglepően kevés hitelt helyeztek ki a bankok a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszában – írja a Portfolio.hu. Ez azért érdekes, mert az NHP jelentős szerepet játszott a vállalati hitelezés felpörgetésében a jegybank szerint.

Bár 2013 utolsó negyedévében a vállalati hitelállomány visszaesett, éves alapon összességében jelentős javulás következett be a vállalati hitelezésben. A vállalati hitállomány éves alapon csupán 1 százalékkal zsugorodott szemben a válság alatti korábbi évek 3-4 százalékos mérséklődésével. A kkv-szegmensben az éves növekedési ütem pedig pozitív maradt 2013 utolsó negyedévében is.

Az NHP 2. szakaszában: 50 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek, amelyből 42 milliárd forintnyit folyósítottak február 21-éig. Az MNB szerint a program élénkülése az év második negyedévében várható, főként az uniós források részleteinek kiderülése és a nyári szezonalitás hatására. A folyósított hitelek összege átlagosan kisebb, minta az előző szakaszban volt. Az MNB arra számít, hogy a nagyobb beruházások több előkészítési időt igényelnek, ezért is idul meg később az érdeklődés a 2. szakasz iránt. a jegybank arra számít, hogy a teljes, 500 milliárd forintos keretet kihasználják az év végéig.

A hitelállomány csökkenésének egy másik oka lehet, hogy a bankok készülnek az őszre tervezett nagy európai eszközátvilágításra, ezért a szokásosnál többet kozmetikáztak a mérlegeken, több nem hitelveszteséget számoltak el. Az alapfolyamatok a törlesztések és folyósítások egyenlegében látható -185 milliárd forintos változásra jelentős hatással volt az a 40 milliárd forintos tranzakció, amely egy banknak (a Porfolio.hu információi szerint az MKB Banknak) köszönhető. A Bayer LB az MKB Banknak adott hitelt tőkére cserélte.

A jegybanki kamatcsökkentéseket szorosan követik a hitelkamatok, a felár pedig 2 százalék körül volt a tavalyi utolsó negyedévben, ami nem változott lényegesen. Az látszik, hogy a hitelkamat kevésbé követi le az alapkamatot. a kamatláb megközelítette a régiós átlagot, a kamatfelár pedig nemzetközi összehasonlításban is viszonylag kedvező a vállalati szegmensben.