Rafael
19 °C
33 °C

Így mentik meg az óriáserőművet

2014.02.28. 15:01

A MET Csoport és a GDF Suez csoport megállapodott a Dunamenti Erőmű kisebbségi tulajdonrészének átruházásáról, a vevő a részesedés megvásárlásával egyidejűleg tulajdonosi kölcsönt is biztosít, közölte a társaság pénteken. Ezzel cáfolták a korábbi híreket, amelyek még arról szóltak, hogy a GDF Suez, amelynek eddig 74,8 százaléka volt a társaságban, teljes tulajdonrészét eladta.

Jó üzlet lesz szerintük

A MET az Indexnek a pontos számokról és összegekről nem árult el részleteket, de elmondták, az erőműben való részesedésszerzés szerintük illeszkedik a társaság stratégiájába, hisznek abban, hogy fenntartható pályára tudják állítani a termelést. Közleményükben azt írták, a tulajdonosi kölcsönnek köszönhetően nagyjából 100 ember munkahelyét meg tudják tartani.

GDF Suez szerint a Dunamenti Erőmű a hazai beépített kapacitás közel egyötödét teszi ki, ez Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a MET Magyarország lehet a vevő, ennél azonban valószínűbb, hogy a kisebbségi csomag végül a MET Power Hungary tulajdonába került.

Az MVM nem akart több pénzt adni

Az erőmű 25 százaléka az MVM-é, az állami cég eddig elutasította a Dunamenti Erőmű minden tőkeemelési kérését, viszont az sem merült fel, hogy kiszállna az erőműtársaságból. A Dunamenti már tavaly nyári sajtóhírek szerint nagy bajban volt: a GDF Suez azt mérlegelte, hogy a végleges bezárás elkerülése érdekében esetleg átszervezi a működését, és több ütemben csoportos létszámleépítést indít.

A hat gázüzemű blokkból álló erőmű négy elavult blokkjának a működési engedélye 2012 végén lejárt, ezeket az engedélyeket a társaság nem hosszabbította meg. A Világgazdaság korábban arról írt, ha a Dunamenti Erőmű új tulajdonosától megfelelő áron jut évi 1,5-2 milliárd köbméter gázhoz, akkor akár gazdaságossá is válhat az egyébként leállítandó áramtermelése. Mint arról az Index korábban beszámolt, a MET az elmúlt években az állami MVM leányától jelentős mennyiségű, aukción kívül megszerzett gázhoz kapott hozzáférést a HAG-vezetéken.