Ilyen az, amikor nekünk fáj a rezsicsökkentés

2014.02.28. 10:55 Módosítva: 2014.02.28. 10:56

Az INA gázüzletágát érintő változásokról a Mol is tájékoztatást tett közzé a BÉT oldalán, melyből kiderül, hogy a horvát leány az átalakítások következtében évente jelentősebb összegű bevételtől esik el, írta a portfolio.hu.

Tegnap született döntés Horvátországban az INA gázüzletágának átalakításáról, ennek értelmében pedig az INA-t a kitermelt földgáz szabályozott áron történő átadására kötelezik. Az INA gáztermelésének egy részét az állami tulajdonban lévő HEP-nek, mint piaci nagykereskedőnek adja át a lakossági fogyasztás fedezésére.

Az elosztótársaságoknak a szabályozás szintén kötelezővé teszi a nagykereskedőtől való gázátvételt. Az új szabályozás hatására az INA az átadott gázmennyiség függvényében 250-300 millió kuna (10-14 milliárd Ft) bevételtől esik majd el évente, amit a HEP realizál.

Az elmúlt napokban a gázüzletág átalakítása kapcsán első körben megjelent információk alapján még úgy tűnhetett, az INA jelentős terhektől szabadul meg, amit a gázüzletág évek óta tartó masszív veszteségei okoznak. A mostani fejlemények ugyanakkor arra utalnak, hogy valójában az eszközök nem kerülnek át az állami szereplőhöz, gyakorlatilag egy hazaihoz hasonló rezsicsökkentést láthatunk, melynek számláját a Mollal kívánják megfizettetni, írta a portfolio.hu.

A Mol számára az INA gázüzletága eddig is komoly veszteséget okozott, becslések szerint legalább 2 milliárd kuna veszteség érte a hazai olajtársaságot az üzletág elmaradt leválasztása miatt az utóbbi években. Kérdés, hogy vajon a mostani átalakításokkal jobban jár-e az INA, mint ha minden maradt volna a régiben, a hazai, egyetemes szolgáltatók felé történő kötelező jellegű földgázfelajánlás árának elmúlt években látott alakulása mindenesetre nem sok jót sejtet.