Nem keresik külön a gázlopókat

2014.02.28. 08:04

Egyik lakossági gázszolgáltató sem kezdte el a korábbiaknál szigorúbban vizsgálni a lehetséges lopásokat, annak ellenére, hogy ősz óta az ebből keletkező veszteségüket nem számolja el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) indokolt költségként - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

A MEKH októberben, a hálózati veszteség elszámolhatóságáról szóló rendelet megjelenése után azt közölte, hogy ezzel a lépéssel éves szinten mintegy 10 és fél milliárd forint marad a fogyasztók zsebében, tehát ekkora kiesést okoz a szolgáltatóknak a változtatás.

A Főgáz azt közölte, nem indított külön akciót, de rögzítették, az ellenőrzések során átlagosan 3,5 százalékban találnak lopásgyanús eseteket.

Az E.On-nál elmondták, korábban is és jelenleg is nagy hangsúlyt helyeznek a hálózati veszteség csökkentésére, beruházásokkal és ellenőrzésekkel mérséklik mind a műszaki hibákat, mind a fogyasztói beavatkozásokat. A hálózati veszteség a társaság elosztási területein eléri az elfogyasztott gázmennyiség 1,9 százalékát.

A Tigáznál ugyancsak arról számoltak be, hogy a társaság évek óta nagyon komolyan foglalkozik a kérdéssel és a korábban kezdett ellenőrzési stratégiát folytatja. Hozzátették, lassú csökkenést tapasztalnak a hálózati veszteségben.

A GDF Sueznél szintén azt mondták, eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a hálózati veszteségre, de a tavalyi rendelkezés hatására semmilyen külön ellenőrzést nem indítottak.