Ödön
1 °C
11 °C

A sziú bitcoin az új bölény

2014.03.03. 15:30

Saját bitcoint hozott létre a hét amerikai sziú törzs „mazacoin” néven, írja a Forbes. Az oglala lakota törzs elvileg azért indította be az egészet, hogy segítsen kitörni az indiánoknak a szegénységből. Lakota sziú volt egyébként a híres Ülő Bika törzsfőnök vagy az az Őrült Ló (Crazy Horse), akinek vezetésével az indiánok legyőzték Custer tábornokot a Little Bighorn-i csatában.

A bitcoint fejlesztő lakota Payu Harris előnyt kovácsolna az amerikai indán törzsek félautonóm helyzetéből, hogy kiszorítsák a dollárt az „előremutatóbb lehetőségek”. Szerinte a mazacoin sikere az egész világnak példát mutathatna. 

„Úgy gondolom, a kriptopénz lehet az új bölény” – mondta Harris. „Valaha a túléléshez az volt mindenünk. Azt használtuk élelemként, ruházkodásra, mindenre. A mazacoin ugyanerre lehet jó."

A Forbes megjegyzi, hogy Harris tavaly még bitcoint bányászni tanította a lakota sziúkat, és sikerült is négy bitcoint szerezniük, de az egész a elértéktelenedetett a pénzhelyettesítő mostani árfolyamesését követően.  

Bár a sziúk döntő része még nem igazán ismeri se a mazacoint, se a bitcoint, az FBI már figyelmeztette Harrisékat, hogy a kriptopénz nem legális az USA-ban. Harrisék mindenesetre már előállítottak 50 milliónyi mazacoinegységet a törzseknek. A mazacoinba egyébként  a bitcointól eltérően terveztek pénzromlást is, azaz a végtelenségig elő lehet majd állítani ilyen egységeket.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?