Az állammal üzletelt, másnap meghalt

2014.03.03. 12:34 Módosítva: 2014.03.03. 13:59
Vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa. Szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Komáromi nem volt beteg. Közeli barátai szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita.

Szombaton írták alá az adásvételi szerződést a Welt 2000 tulajdonosai és a Miniszterelnökség képviselői. A tárgyalásokat az állam részéről Lázár János államtitkár vezette. A brüsszeli pályázati pénzek elosztását bonyolító szoftvercéget a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni. A Miniszterelnökség viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra. Közeli barátai szerint a kierőszakolt adásvételnek köze lehet a cég volt tulajdonosa, Komáromi András váratlan halálához – írja a 444.hu.

Komáromi András a Welt 2000 alapítója volt (még 1995-ben), sokáig tulajdonosa is, 2006-ban adta el a részét. Az Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) nevű szoftvernek azonban ezután is jogtulajdonosa maradt. A programot ugyanis, mint szellemi terméket, levédették. Így a mostani adásvételi szerződés Komáromit is érintette, mert a kft. mellett az EMIR jogait is megvette az állam.

Januárban a kormány emberei bejelentették, hogy a céget már megvették, holott ez nem volt igaz. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár egy január 13-án megjelent interjúban még az árról is beszélt (egymilliárd alatti összeg). Az időzítés nem lehetett véletlen: aznap estére volt kitűzve a tulajdonosok és Lázár János között az újabb forduló a tárgyalásról.

December elején a NAV fegyveres ellenőrei szálltak ki a Welt 2000 irodájába, és a tulajdonosok lakására is. Komáromi Andrásnál is megjelentek kora reggel, iratokat és számítógépeket foglaltak el. Nem hivatalos forrás szerint áfacsalási ügyben nyomoztak. A decemberi akciók után viszont újabb lépést nem tett a NAV az ügyben, legalábbis olyat nem, amiről a cégnél tudnának. Hogy a felsoroltakon túl mitől érezték a tulajdonosok, hogy nincs más választásuk, mint a cég eladása, az nem világos.

Ismerősei szerint Komáromi is érzékelte az erős nyomást, de nem akarta eladni a birtokában lévő jogokat. Szombaton mégis aláírta az adásvételi szerződést. Másnap meghalt.

A Miniszterelnökség megkeresésünkre annyit mondott, hogy

ezt a tragikus halálesetet a Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály nem kommentálja.