Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Pénzt nem, csak ígéretet kap a csőd szélén billegő Ukrajna

2014.03.03. 10:57

A nyugati országok egyelőre csak ígérik a pénzügyi segítséget, pénzt viszont még nem utaltak Ukrajnába – ez derült ki a G7-ek reggeli nyilatkozatából. Az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada pénzügyminiszterei az írják, hogy

támogatjuk Ukrajnát az IMF-fel folytatott tárgyalásai során, melynek célja egy mentőcsomag megalkotása és a szükséges reformok véghezvitele. Az IMF támogatása kulcsfontosságú lesz a többi pénzügyi forrás (a Világban, az EU és a kétoldalú források) megnyílása miatt is.

Hétfőn Ukrajnába érkezik az Európai Bizottság és az IMF csapata, amelyek próbálják felmérni az ország finanszírozási igényét. A G7-ek hétfői nyilatkozatából úgy tűnik, hogy az IMF-fel való megállapodás lesz az elsődleges, tehát kormányközi alapon csak akkor küldenek még sürgősségi pénzt, ha már megvan a megállapodás a valutaalappal

A baj csak az, hogy Ukrajnának már nincs sok ideje. Bár a pontos számokat nem ismerni, de a legtöbb becslés szerint már ezen a héten elfogyhat a deviza az ukrán államkasszából. Ha nem marad elég devizafedezet, és az ukrán kormány csak a hrivnya nyomtatásából fedezheti folyó kiadásait, bármikor megindulhat a hiperinfláció.

Az ukrán CDS-felár – ami azt követi, hogy a befektetők mennyi tartják valószínűnek, hogy az ország csődbe megy – visszaesett ugyan, amióta szóba jött a nyugati mentőcsomag, de még mindig nagyon magas. Az ugyanis továbbra sem tiszta, hogy időben hozzájutnak a pénzhez – ahhoz, hogy az IMF átküldje a pénzt, még meg kell győződniük arról, hogy a kormány meg is tartja a reformígéreteit.

A tárgyalások csak kedden kezdődnek az IMF és az új ukrán kormány között. Az országnak legalább 15 milliárdos dolláros hitelkeretre van szüksége, de hosszú távon még ennél is nagyobb, nagyjából 35-40 milliárd dollár lehet a hiteligény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?