Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mérgezett bébiételt találtak

2014.03.04. 17:42 Módosítva: 2014-03-05 08:45:41
ovko

Az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazhat növényvédőszer-maradékot – derült ki abból a 11 mintás tesztből, amelyet a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve végzett el.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve az egyik kereskedelmi lánc budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a lánc valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta. Az Ovko termékeit nem először kell leszedni a polcokról. 2010 tavaszán egy almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6 - tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

Az OVKO közleménye

A cég szerint a tudatosvasarlo.hu direkt lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. Szerintük az oldal cikke egy jegyzőkönyv alapján készült, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz, és ezt maga a jegyzőkönyv is kiemeli, de a cikk írója ezt elhallgatta. Az OVKO szerint nem történt meg az ellenminta vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alap követelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született.

A közlemény szerint a cég az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, melyet a Nébih rendelkezésére bocsátottunk.2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikkünket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem találtak semmit a termékekben. A cég szerint a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról. Szerintük olyan hatóanyagot is említenek (kaptán) amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki.

A cég azt is kifogásolja, hogy a vizsgálat költségeinek egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, és az eredeti cikkben megköszönték a támogatóknak a támogatást. Ennek kapcsán ezt írták:

Kinek állt az érdekében, hogy vizsgálatokat kezdeményezzen éppen az OVKO márkával szemben? Kinek áll érdekében, hogy egy Szlovákiából érkező terméket lejárasson? Az ügyben a büntető feljelentést meg fogjuk tenni hitelrontás miatt.

A növényvédőszer-maradványok károsíthatják csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsony határértéket állapítanak meg (nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget).

Az egyes növényvédőszer-maradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget. Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül két, babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.