Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Mikrocsipes kártyát szánnak az őstermelőknek

2014.03.04. 07:38

A bankkártyákhoz hasonló, mikrocsipes igazolványt kapnak az őstermelők annak érdekében, hogy kiszűrhetők legyenek a csalók - írja a Magyar Nemzet kormányzati forrásai alapján.

Jakab János nyilatkozott is nekik a Fideszből: ő arra lett figyelmes, hogy mivel az őstermelőknek kevesebb közterhet kell fizetni fizetniük, mint az egyéni vállalkozóknak, ezért sokan eleve azért választják ezt az adózási formát, hogy visszaéljenek vele. Az őstermelői igazolvánnyal való visszaélés tipikus formája, amikor valakinek nincs saját gazdasága, hanem a másoktól megvásárolt terményeket árulja vagy külföldről, feketén behozottat értékesít hazaiként.

A tervek szerint viszont a csalások kiszűrése érdekében minden őstermelő mikrocsipes igazolványt fog kapni, amelyre rávezetik majd az összes adatát. A kártya kiadásakor a falugazdásznak fel kell vezetnie a kamarai adatbázisba, hogy az adott termelő mekkora területen, milyen terményeket állít elő, s azokat milyen formában kívánja értékesíteni.

Az ellenőrzések során egy kártyaleolvasóval meg lehet nézni az őstermelői igazolvány tulajdonosának fényképét, illetve azt, hogy mekkora a területre, s milyen termény előállítására váltotta ki a kártyát. A kártya használatáról egyelőre összesen ennyit oszt meg velünk a lapot szemléző MTI.