Fontolva halad tovább a rezsicsökkentés

2014.03.05. 12:58

A kormány szerdai ülésén tárgyalt a rezsicsökkentéssel kapcsolatos további lépésekről, közölte a kormányzati információs központ.

Döntöttek arról, hogy a lakosság a civil szervezetek, az önkormányzatok és a vállalkozások számára a teljesítménybővítés, a fejlesztési hozzájárulás, a hálózatbővítés, csatlakozás, bekötés, mérőhely kialakítással kapcsolatos területeken ahol eddig a fogyasztót terhelték a költségek, ott a jövőben a szolgáltatót terheli a költségek minimum 50 százaléka.

Távhőszolgáltatás területén fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztók továbbra sem fizetnek. A földgázhálózatra való csatlakozás esetén továbbra is a szolgáltató viseli a csatlakozási költségeket a fogyasztásmérő berendezéssel együtt.

A kormány több területen további vizsgálatokat rendelt el. Jelenleg az önkormányzatok – különösen a víziközmű-beruházások megvalósításához – akár több százezer forintos nagyságrendben előírhatnak fizetési kötelezettséget a vízgazdálkodásról szóló törvény vagy helyi rendelet alapján. A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatban a csatornázott településeken az előírt bekötési költségeket is felülvizsgáltatja a kabinet.