Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazudtak a kombucháról, lecsapott a GVH

2014.03.05. 15:05

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Viva Natura World Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeit valótlan állításokkal népszerűsítette, ezért a hivatal 10 millió forintra büntette a céget.

A vállalkozás az alábbi termékeit 2009 tavaszától 2013. január 18-ig számos valótlan egészségre ható, illetve gyógyhatásra utaló állításokkal népszerűsítette:

 • Kombucha gomba kultúra
 • Kombucha koncentrátum
 • Kombucha koncentrátum ananásszal csipkebogyóval és papayával
 • Kombucha koncentrátum papayával
 • Kombucha koncentrátum búzafűvel
 • Kombucha koncentrátum csipkebogyóval
 • Kombucha koncentrátum inulinnal, ananásszal, csipkebogyóval és papayával
 • Kombucha koncentrátum jóddal
 • Imponáll zöldzab, zeller, zöldárpa, csalán, csipkebogyó tabletta
 • Áfonya-acerola kapszula
 • Alen, illetve a - Mokusaku talptapasz

A fenti termékekkel kapcsolatban megfogalmazott tájékoztatásokat reklámspotokban, nyomtatott sajtótermékekben, a vállalkozás saját honlapján, elektronikus DM levelekben és egyéb termékleírásokban juttatták el a fogyasztókhoz. A GVH észrevétele szerint a tájékoztatások fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy a termékek használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, valamint egészségmegőrző hatása is van a termékeknek. A GVH megállapította, hogy a vállalkozás fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot folytatott, mivel a vizsgálat során nem tudott olyan bizonyítékot benyújtani, amely igazolta volna, hogy a termékek ténylegesen rendelkeznek a hirdetett hatásokkal.

A GVH megállapította, hogy a tájékoztatások elsősorban azon fogyasztóknak szóltak, akik kifejezetten betegségek megelőzése vagy gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak.