Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

100 milliós bírság a HHoldingnak

2014.03.06. 10:48

Az MNB döntése alapján a HHolding Hungary Zrt. megsértette a kötvényről szóló kormányrendelet, illetve a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) vonatkozó rendelkezéseit, mivel két kötvényének – a HHolding-Largo Projekt Finanszírozási Kötvény és a HHH Future Kötvény – forgalomba hozásakor nem tájékoztatták megfelelően az érdekelteket, derül ki az MNB közleményéből.

A cég a kötvények forgalomba hozatala során – szintén a Tpt.-t megsértve – nem vett igénybe engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozást, hitelintézetet. A kibocsátó az említett két kötvényének zártkörű forgalomba hozatalát a forgalomba hozatali eljárás lezárását követően nem jelentette be a felügyelő hatóságnak, ami ugyancsak a Tpt. előírásaiba ütközik.

A történtek miatt az MNB figyelmeztette a HHolding Hungary Zrt.-t a jogszabályok betartására, 15 napos határidővel kötelezte bejelentési kötelezettségeinek teljesítésére, továbbá 100 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki.

A jegybank a bírság összegének meghatározásakor figyelembe vette a kibocsátott kötvények össznévértékének kiemelkedő volumenét (7 milliárd forint és 13 millió euró) is. A szankció mértékét befolyásolta az is, hogy az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából.

Tekintettel arra, hogy a célvizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága 2013-ban indított vizsgálatot a HHolding Hungary Zrt-nél.