Jolán
2 °C
4 °C

Az EU-nál panaszkodhat az INA

2014.03.06. 16:13

Az INA már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy panasszal él az EU-nál, mivel a horvát kormány az INA-ból kiszervezte a gázüzletágat, és ezzel 250-350 millió kunás veszteséget okoz a horvát olajipari vállalatnak – írta a Novi list csütörtöki számára hivatkozva az MTI.

A horvát napilap nem hivatalos forrásból származó információi szerint az INA felülvizsgáltatná a kormánydöntés jogosságát, amellyel április elsejétől 2017 márciusáig a horvát áramellátó (HEP) szolgáltatná a háztartási gázt. A lap szerint a horvát kormány lépése felveti a piaci diszkrimináció lehetőségét, részben azért, mert az INA-val való egyeztetés nélkül döntött.

Az MTI az INA-hoz közelálló forrásból megtudta: az INA még vizsgálja a kormánydöntést és minden lehetőséget mérlegelni fog az esetleges jogi lépések megtétele előtt. Az átszervezésre azért van szükség, mert az Európai Unió előírja a tagországoknak, hogy kötelesek biztosítani a háztartások és az ipar számára a gázellátást. A zágrábi kormány ezért úgy döntött, hogy a több éve veszteséges, az INA tulajdonában lévő közszolgáltató cég helyet három évig a HEP fog szolgáltatni - mondta korábban a gazdasági miniszter.

A veszteséges gázüzletág átvételéről szóló keretszerződést 2009. január 30-án írta alá a Mol, a horvát kormány és a Plinacro állami tulajdonú gázvezeték-üzemeltető vállalat. Abban állapodtak meg, hogy a Plinacro 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig 2009. július 1-jéig kell megkötni.

Megállapodtak abban is, hogy az INA által átadott gáz értékesítési ára fokozatosan eléri az importárat 2010 és 2014 között, ezzel párhuzamosan a kormány és az INA hosszú távú bányajáradék-megállapodást köt az INA horvátországi szénhidrogén-termelésével kapcsolatban. Az okoli gáztározó a Plinacróhoz került, de Jadranka Kosor kormánya 2010. december 1-jéig halasztotta a gázkereskedelmi üzletág átvételét, majd 2010 végén végképp elállt az ügylettől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?