Az EU-nál panaszkodhat az INA

2014.03.06. 16:13

Az INA már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy panasszal él az EU-nál, mivel a horvát kormány az INA-ból kiszervezte a gázüzletágat, és ezzel 250-350 millió kunás veszteséget okoz a horvát olajipari vállalatnak – írta a Novi list csütörtöki számára hivatkozva az MTI.

A horvát napilap nem hivatalos forrásból származó információi szerint az INA felülvizsgáltatná a kormánydöntés jogosságát, amellyel április elsejétől 2017 márciusáig a horvát áramellátó (HEP) szolgáltatná a háztartási gázt. A lap szerint a horvát kormány lépése felveti a piaci diszkrimináció lehetőségét, részben azért, mert az INA-val való egyeztetés nélkül döntött.

Az MTI az INA-hoz közelálló forrásból megtudta: az INA még vizsgálja a kormánydöntést és minden lehetőséget mérlegelni fog az esetleges jogi lépések megtétele előtt. Az átszervezésre azért van szükség, mert az Európai Unió előírja a tagországoknak, hogy kötelesek biztosítani a háztartások és az ipar számára a gázellátást. A zágrábi kormány ezért úgy döntött, hogy a több éve veszteséges, az INA tulajdonában lévő közszolgáltató cég helyet három évig a HEP fog szolgáltatni - mondta korábban a gazdasági miniszter.

A veszteséges gázüzletág átvételéről szóló keretszerződést 2009. január 30-án írta alá a Mol, a horvát kormány és a Plinacro állami tulajdonú gázvezeték-üzemeltető vállalat. Abban állapodtak meg, hogy a Plinacro 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig 2009. július 1-jéig kell megkötni.

Megállapodtak abban is, hogy az INA által átadott gáz értékesítési ára fokozatosan eléri az importárat 2010 és 2014 között, ezzel párhuzamosan a kormány és az INA hosszú távú bányajáradék-megállapodást köt az INA horvátországi szénhidrogén-termelésével kapcsolatban. Az okoli gáztározó a Plinacróhoz került, de Jadranka Kosor kormánya 2010. december 1-jéig halasztotta a gázkereskedelmi üzletág átvételét, majd 2010 végén végképp elállt az ügylettől.