Elemzők szerint hasítani fog az ipar

2014.03.06. 11:01

Az idei év biztatónak ígérkezik az ipari termelésben az MTI által megkérdezett elemzők szerint, a K&H Bank legalább 5 százalékos, míg a TakarékBank 6 százalékos növekedést vár a kibocsátásban.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője  szerint:

  • a várakozásokat meghaladó mértékben, 6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés 2014 januárban az egy évvel korábbihoz képest, az elemzői konszenzus 5 százalék volt. Kiemelte, hogy az adatok éves és havi összevetésben egyaránt elég jelentős növekedést mutatnak, ami azért fontos, mert az előző három hónapban folyamatosan visszaesést mutatott az ipar.
  • Az ipari termelés az idei év első negyedévében erős lehet, mivel a konjunktúraindexek Európában kedvezőek - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a kiugró eredményben részben a 2013-as alacsony bázis hatása is szerepet játszott. A K&H Bank elemzője negyedéves szinten 2-3 százalékos, míg az év egészére legalább 5 százalékos növekedést vár az iparban, de nem tartotta elképzelhetetlennek a kibocsátás 6-8 százalékos bővülését sem. "Az év második felében majd kiderül, hogy tud-e még magasabb fokozatba kapcsolni a termelés, ez most még nem látszik" - mondta.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint:

  • a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az ipar teljesítménye. Hozzátette, hogy a gyorsulás döntően a járműgyártás felfutásának köszönhető, ugyanakkor az energiatermelés visszaesése az enyhe időjárás miatt továbbra is visszafogja az ipar kibocsátását.
  • Az idei év igen biztatónak ígérkezik, mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása, a hazai autógyártás mintegy 40 százalékkal növekedhet a tavalyi évhez képest - írta. Véleménye szerint kedvező teljesítményt nyújthat a vegyipar és a gépipar is, valamint az év második felétől két új üzem átadásának köszönhetően a gumigyártás. Ugyanakkor kérdésesnek tartja, hogy az számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni.
  • az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, csakúgy, mint az elmúlt hónapokban meredeken emelkedő új megrendelések és rendelésállományi adatok.
  • Ez alapján 2014-ben 6 százalékos növekedést vár a TakarékBank szakértője, a következő hónapokban pedig nem tartaná meglepőnek akár a kétszámjegyű növekedést sem.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint:

  • a konjunktúramutatók azt igazolják, hogy a gazdasági növekedés egyre inkább az árakra is nyomást fog gyakorolni 2014-ben, ami a várható kamatpályát érdemben befolyásolhatja. Hozzáfűzte: a felmérésekben látható, hogy az értékesítési árak várható alakulását jelző alindex ha kis mértékben is, de emelkedni kezdett az idei év elején. Ha ez a trend folytatódik, az azt jelzi, hogy a gazdasági kibocsátás lassan megközelíti, vagy meg is haladja a potenciális szintjét, ami az árstabilitást ismét veszélybe sodorhatja.
  • A szakértő szerint a KSH számai megerősítették azt az alapvető nézetet, hogy a termelési volumen tavaly év végi csökkenése csak technikai hatásokkal, szezonalitással áll összefüggésben, a visszarendeződés pedig gyorsabb volt a vártnál.
  • Az ING elemzőjének előrejelzése szerint az ipari termelés 4-5 százalékkal emelkedhet az idén.