Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan, miért támadták meg Magyarországot

2014.03.06. 10:02
Mi a rejtély megfejtése, miért ilyen gyenge a forint, miközben az ország egyenlege pozitív a külföld felé? Erre próbáltak magyarázatot adni a Portfolio.hu konferenciáján.

Leginkább két dolog miatt szokták külső befektetők nyomás alá helyezni a feltörekvő országokat:

  • Ha nem lehet finanszírozni a külső hiányukat.
  • Ha nem látni, hogy hogyan fognak növekedni.

Magyarországot öt éve elkönyvelték deficitproblémásnak, amit sikerült megoldani, azóta viszont belecsúsztunk a másik problémába: most már azt nem látni, hogy hogyan fogunk növekedni – mondta David Lubin, a Citigroup feltörekvő piaci részlegének vezetője a Portfolio.hu Forint 2014 konferenciáján. A baj csak az, hogy a növekedési problémából sokkal nehezebb kimászni a szakember szerint.

Magyarország mutatja az utat

A magyarok utóbbi éves növekedési teljesítménye nagyon gyenge – mondta Lubin. Iszonyú gyengék a beruházásokkal kapcsolatos mutatók, és nagy baj van az intézmények minőségével, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával. Az sem jó, hogy a kormány úgy tesz, mintha bankok nélkül is képes lenne növekedésre.

Az ilyen típusú, növekedési problémákat sokkal nehezebben lehet orvosolni, mint a deficitproblémát. A deficit megoldásához elég az import szűkítése, a növekedéshez viszont vagy csoda kell (javuló külső környezet), vagy fájdalmas reformok, amiket viszont a politikusok nem szeretnek végrehajtani.

Míg korábban viszonylag biztonságosnak tartottak minket, mivel a kockázat alacsony volt a 2009–2010-es nagy kiigazítás miatt, addig a kamat magas volt, ezért nagy volt az itt elérhető biztonságos hozam. Ez stabilizálta a forintot.

Tavaly óta azonban harmadolta a kamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezért eltűnt a hozamelőny – viszont sokkal nagyobbnak látják az ország belső problémáit, a nagyon alacsony növekedést. Csökkent a hozam, viszont emelkedett a kockázat. Ezért esett ekkorát a forint az év eleje óta Lubin szerint.

Az utóbbi hónapokban tapasztalt feltörekvő piaci válság állomásain Magyarország már korábban végigment. Lubin szerint India és Indonézia sokat javított a folyó fizetési mérlegén 2013-ban, ezért a piacok úgy látják, hogy ki tudnak igazítani. Törökországot és Dél-Afrikát rákényszerítették a kamatemelésre – ez nem volt könnyű, hiszen amíg kezelhető az infláció, addig nem szeretnek kamatot emelni az országok. Brazília és Oroszország már keményebb dió, mivel ott a növekedéssel magával van a probléma, azokat nehezebb lesz megoldani.

Love to hate, cheap to hate

A forint egy olyan deviza, amit a befektetők szeretnek utálni, és most már olcsó is utálni

– mondta a konferencián Demetrios Efstathious, a Standard Bank elemzője. Ezzel arra utalt a szakember, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikáját eddig sokat kritizálták a befektetők, de az MNB kamatcsökkentései miatt most már nem kerül sokba a forint ellen spekulálni. Így tehát duplán is ösztönözve vannak a forint eladására.

Az elemző szerint Magyaország nem a középjövedelmi csapdába esett bele – ez sok országnál jelent egyfajta növekedési plafont –, hanem a rossz gazdaságpolitika miatt nem növekszik.

Az MNB szerint ez a baj

Túl nagy adóék, túl kevés foglalkoztatott – Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója ezeket emlegette, mint a lassú növekedés okait. De szerinte ezek sokat javultak az utóbbi években, és a magyar növekedési modell elkezdett átalakulni: most már inkább hazai a tőkeforrás, és nem a fogyasztás, hanem a termelés felé megy a finanszírozás.