Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megvan, miért támadták meg Magyarországot

2014.03.06. 10:02
Mi a rejtély megfejtése, miért ilyen gyenge a forint, miközben az ország egyenlege pozitív a külföld felé? Erre próbáltak magyarázatot adni a Portfolio.hu konferenciáján.

Leginkább két dolog miatt szokták külső befektetők nyomás alá helyezni a feltörekvő országokat:

  • Ha nem lehet finanszírozni a külső hiányukat.
  • Ha nem látni, hogy hogyan fognak növekedni.

Magyarországot öt éve elkönyvelték deficitproblémásnak, amit sikerült megoldani, azóta viszont belecsúsztunk a másik problémába: most már azt nem látni, hogy hogyan fogunk növekedni – mondta David Lubin, a Citigroup feltörekvő piaci részlegének vezetője a Portfolio.hu Forint 2014 konferenciáján. A baj csak az, hogy a növekedési problémából sokkal nehezebb kimászni a szakember szerint.

Magyarország mutatja az utat

A magyarok utóbbi éves növekedési teljesítménye nagyon gyenge – mondta Lubin. Iszonyú gyengék a beruházásokkal kapcsolatos mutatók, és nagy baj van az intézmények minőségével, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával. Az sem jó, hogy a kormány úgy tesz, mintha bankok nélkül is képes lenne növekedésre.

Az ilyen típusú, növekedési problémákat sokkal nehezebben lehet orvosolni, mint a deficitproblémát. A deficit megoldásához elég az import szűkítése, a növekedéshez viszont vagy csoda kell (javuló külső környezet), vagy fájdalmas reformok, amiket viszont a politikusok nem szeretnek végrehajtani.

Míg korábban viszonylag biztonságosnak tartottak minket, mivel a kockázat alacsony volt a 2009–2010-es nagy kiigazítás miatt, addig a kamat magas volt, ezért nagy volt az itt elérhető biztonságos hozam. Ez stabilizálta a forintot.

Tavaly óta azonban harmadolta a kamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezért eltűnt a hozamelőny – viszont sokkal nagyobbnak látják az ország belső problémáit, a nagyon alacsony növekedést. Csökkent a hozam, viszont emelkedett a kockázat. Ezért esett ekkorát a forint az év eleje óta Lubin szerint.

Az utóbbi hónapokban tapasztalt feltörekvő piaci válság állomásain Magyarország már korábban végigment. Lubin szerint India és Indonézia sokat javított a folyó fizetési mérlegén 2013-ban, ezért a piacok úgy látják, hogy ki tudnak igazítani. Törökországot és Dél-Afrikát rákényszerítették a kamatemelésre – ez nem volt könnyű, hiszen amíg kezelhető az infláció, addig nem szeretnek kamatot emelni az országok. Brazília és Oroszország már keményebb dió, mivel ott a növekedéssel magával van a probléma, azokat nehezebb lesz megoldani.

Love to hate, cheap to hate

A forint egy olyan deviza, amit a befektetők szeretnek utálni, és most már olcsó is utálni

– mondta a konferencián Demetrios Efstathious, a Standard Bank elemzője. Ezzel arra utalt a szakember, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikáját eddig sokat kritizálták a befektetők, de az MNB kamatcsökkentései miatt most már nem kerül sokba a forint ellen spekulálni. Így tehát duplán is ösztönözve vannak a forint eladására.

Az elemző szerint Magyaország nem a középjövedelmi csapdába esett bele – ez sok országnál jelent egyfajta növekedési plafont –, hanem a rossz gazdaságpolitika miatt nem növekszik.

Az MNB szerint ez a baj

Túl nagy adóék, túl kevés foglalkoztatott – Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója ezeket emlegette, mint a lassú növekedés okait. De szerinte ezek sokat javultak az utóbbi években, és a magyar növekedési modell elkezdett átalakulni: most már inkább hazai a tőkeforrás, és nem a fogyasztás, hanem a termelés felé megy a finanszírozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!