Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csányi: Nem kerestük agyon magunkat

2014.03.07. 09:40 Módosítva: 2014-03-07 09:48:06

Nem igaz, hogy agyonkerestük magunkat

– mondta Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója a magyar bankcsoport tavalyi éves eredményét ismertető sajtóbeszélgetésen. A bankvezér elmondta, sokáig nem fenntartható, hogy ilyen gyenge a magyar bankszektor eredményessége, az orosz és ukrán helyzettől viszont nem tartanak igazán.

Csányi arra alapozta, hogy a magyar bankszektor nem termelt olyan sok pénzt az utóbbi időben, hogy egy hüvelyujjszabály szerint a jegybanki alapkamat plusz öt százalékot kell hoznia egy befektetésnek. Az utóbbi hat évben összesen nagyjából háromszázmilliárd forint veszteséget szenvedett el, az "elvárt profit" és a valós eredmény különbsége így 2139 milliárd forint volt 2008 óta.

qwerqewr.png

A bankadókról annyit mondott Csányi, hogy a bankokra kivetett adókat szinte teljes mértékben tőkeemelésből fedezték. Az utóbbi hat évben 850 milliárd forintot vontak be a bankoktól, ugyanebben az időben összesen 995 milliárd forint tőkét emeltek a pénzintézeteknél. A bankvezető szerint a folyamat nem fenntarható, mivel a tulajdonosok soha nem hajlandóak a végtelenségig finanszírozni a veszteségeket.

Az OTP bevételeinek a fele külföldről jön, Ukrajnában és az OTP szempontjából különösen fontos Oroszországban rendületlenül terjeszkednek tovább. Az alapforgatókönyv szerint Ukrajnában továbbra is nyereséget termelnének, annak ellenére, hogy a gazdaság válságos helyzetbe került. Nem is tapasztaltak olyan nagy betétkivonást a válság idején, inkább csak azt, hogy sokan dollárra váltottak. Az orosz leánybanktól a tavalyihoz hasonló, tehát meglehetősen erős eredményt várnak.

Az ázsiai terjeszkedés lehetőségét továbbra is vizsgálja az OTP, mondta Csányi, egy kicsit közelebb kerültek most ehhez. Lassan halad a magyar bankrendszer konszolidációja, ezért magyar bankokról nincs szó Csányi szerint. A takarékszövetkezetek megsegítéséről pedig azt mondta, egyelőre nem az ő tiszta kommentálni az ügyet, de ha "ügyfelek nem piaci eszközökkel való átterelése" is megvalósulna, akkor már megszólalna.