Csányi: Nem kerestük agyon magunkat

2014.03.07. 09:40 Módosítva: 2014.03.07. 09:48

Nem igaz, hogy agyonkerestük magunkat

– mondta Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója a magyar bankcsoport tavalyi éves eredményét ismertető sajtóbeszélgetésen. A bankvezér elmondta, sokáig nem fenntartható, hogy ilyen gyenge a magyar bankszektor eredményessége, az orosz és ukrán helyzettől viszont nem tartanak igazán.

Csányi arra alapozta, hogy a magyar bankszektor nem termelt olyan sok pénzt az utóbbi időben, hogy egy hüvelyujjszabály szerint a jegybanki alapkamat plusz öt százalékot kell hoznia egy befektetésnek. Az utóbbi hat évben összesen nagyjából háromszázmilliárd forint veszteséget szenvedett el, az "elvárt profit" és a valós eredmény különbsége így 2139 milliárd forint volt 2008 óta.

qwerqewr.png

A bankadókról annyit mondott Csányi, hogy a bankokra kivetett adókat szinte teljes mértékben tőkeemelésből fedezték. Az utóbbi hat évben 850 milliárd forintot vontak be a bankoktól, ugyanebben az időben összesen 995 milliárd forint tőkét emeltek a pénzintézeteknél. A bankvezető szerint a folyamat nem fenntarható, mivel a tulajdonosok soha nem hajlandóak a végtelenségig finanszírozni a veszteségeket.

Az OTP bevételeinek a fele külföldről jön, Ukrajnában és az OTP szempontjából különösen fontos Oroszországban rendületlenül terjeszkednek tovább. Az alapforgatókönyv szerint Ukrajnában továbbra is nyereséget termelnének, annak ellenére, hogy a gazdaság válságos helyzetbe került. Nem is tapasztaltak olyan nagy betétkivonást a válság idején, inkább csak azt, hogy sokan dollárra váltottak. Az orosz leánybanktól a tavalyihoz hasonló, tehát meglehetősen erős eredményt várnak.

Az ázsiai terjeszkedés lehetőségét továbbra is vizsgálja az OTP, mondta Csányi, egy kicsit közelebb kerültek most ehhez. Lassan halad a magyar bankrendszer konszolidációja, ezért magyar bankokról nincs szó Csányi szerint. A takarékszövetkezetek megsegítéséről pedig azt mondta, egyelőre nem az ő tiszta kommentálni az ügyet, de ha "ügyfelek nem piaci eszközökkel való átterelése" is megvalósulna, akkor már megszólalna.