Egyre többen utálják az egészségügyet

2014.03.10. 14:05

Minden második ember szerint romlott a közegészségügyi ellátás színvonala az elmúlt évben Magyarországon, és ha tehetnék, fizetős magánrendelőt választanának, derül ki Medibon.hu ezer fős, reprezentatív felméréséből.

A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy az egyes díjmentes szakrendelések – például a szülészet és a fogászat – csak látszatmegoldások, és a tényleges kezelését valójában jóval többet kell fizetnünk. Társadalombiztosítás címén pedig egy olyan szolgáltatás jut eszükbe, amelyre több hónapot kell várni, majd a megadott napon órákat kell várakozni egy székeket és ruhatárat nélkülöző folyosón.

Az állami egészségügyben az olyan fontos szolgáltatásokra, mint például az MR vagy a CT, is csak 2-3 hónapos várakozással lehet bejutni.Ennyi idő sok ember számára nemcsak elfogadhatatlan, hanem kockázatos is. Ennek ellenére mégis sokan választják az ingyenes orvosi intézményeket, részben a megszokás miatt, részben anyagi okokból.

Legkevesebbet a fiatalok és a 30–39 év közöttiek járnak orvoshoz, de ha mégis ellátásra szorulnak, inkább a magánintézményeket keresik fel.