Varga Ukrajnáról: Ha lépni kell, lépni fogunk

2014.03.10. 07:30

Az ukrán válság egyelőre csak korlátozottan hat a magyar gazdaságra, de a kormány figyeli a fejleményeket, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI szerint vasárnap az M1 A lényeg című műsorában.

Elmondta, Ukrajna nemcsak szomszédja, hanem fontos gazdasági partnere is Magyarországnak, bár az Európai Unió országaival szorosabbak Magyarország kapcsolatai. Ennek ellenére a kormány figyelemmel kíséri a helyzetet, mivel például az OTP Bank és az Eximbank is jelen van Ukrajnában, valamint fontos élelmiszer- valamint gyógyszeripari kapcsolataink vannak.

"Ha bármi olyan dolog történik, ami a kormányzati lépést szükségessé tenné, akkor haladéktalanul lépni fogunk" – jelezte Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter az utóbbi négy év gazdaságpolitikájáról szólva hangsúlyozta: a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek segítségével teljesült a kabinet két legfontosabb gazdaságpolitikai célja, vagyis csökkent az adósság és nőtt a foglalkoztatás.

Varga Mihály azt mondta: 4 évvel ezelőtt 3 millió 800 ezren dolgoztak, mostanra pedig több mint 200 ezerrel, 4 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma, az utóbbi egy évben 107 ezerrel bővült a munkahelyek száma, ebből körülbelül 70 ezer a közfoglalkoztatás keretében jött létre, 37 ezer pedig a versenyszférában.