Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhagyja a cseheket a Spar

2014.03.11. 15:38

Távozik Csehországból az Spar holland üzletlánc. Üzleteit az osztrák Ahold társaság veszi meg 5,245 milliárd koronáért - közölte Spar társaság kedden csehországi honlapján az MTI szerint.

50 áruház

Amennyiben a tranzakciót a cseh versenyhivatal is jóváhagyja, ami valószínű, az Ahold lesz a legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózat Csehországban. Az Ahold összesen 50 nagy üzletet - köztük 36 hipermarketet (Interspar) és 14 szupermarketet (Spar) - vesz át a Spartól.

A Spar tavalyi bevételei meghaladják a 12 milliárd koronát. Az üzletlánc azonban már néhány éve veszteséges. Tavalyi vesztesége 545 millió koronát, míg a tavalyelőtti 608 millió koronát tett ki. Az Ahold bejelentette, hogy az üzletekkel együtt átveszi az Interspar 4500 alkalmazottját is.

Hogy ránk koncentrálhassanak

A Spar Holding ugyanakkor Csehországban továbbra is megtartja a Hervis név alatt működő sportfelszereléseket árusító 27 boltját, és az Europark Praha üzletközpontot. A Spar közölte, hogy a cseh piac elhagyásával a jövőben a magyarországi, szlovéniai és horvátországi piacokra kíván koncentrálni.

A SPAR a hatodik nagy külföldi üzletlánc, amely távozik Csehországból, ahol folytatódik a kereskedelmi üzletláncok tulajdonának koncentrációja. Az Ahold 1991 óta van jelen Csehországban. Albert név alatt jelenleg 284 hipermarketet és szupermarketet üzemeltet.