Elhagyja a cseheket a Spar

2014.03.11. 15:38

Távozik Csehországból az Spar holland üzletlánc. Üzleteit az osztrák Ahold társaság veszi meg 5,245 milliárd koronáért - közölte Spar társaság kedden csehországi honlapján az MTI szerint.

50 áruház

Amennyiben a tranzakciót a cseh versenyhivatal is jóváhagyja, ami valószínű, az Ahold lesz a legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózat Csehországban. Az Ahold összesen 50 nagy üzletet - köztük 36 hipermarketet (Interspar) és 14 szupermarketet (Spar) - vesz át a Spartól.

A Spar tavalyi bevételei meghaladják a 12 milliárd koronát. Az üzletlánc azonban már néhány éve veszteséges. Tavalyi vesztesége 545 millió koronát, míg a tavalyelőtti 608 millió koronát tett ki. Az Ahold bejelentette, hogy az üzletekkel együtt átveszi az Interspar 4500 alkalmazottját is.

Hogy ránk koncentrálhassanak

A Spar Holding ugyanakkor Csehországban továbbra is megtartja a Hervis név alatt működő sportfelszereléseket árusító 27 boltját, és az Europark Praha üzletközpontot. A Spar közölte, hogy a cseh piac elhagyásával a jövőben a magyarországi, szlovéniai és horvátországi piacokra kíván koncentrálni.

A SPAR a hatodik nagy külföldi üzletlánc, amely távozik Csehországból, ahol folytatódik a kereskedelmi üzletláncok tulajdonának koncentrációja. Az Ahold 1991 óta van jelen Csehországban. Albert név alatt jelenleg 284 hipermarketet és szupermarketet üzemeltet.